14 februari, de dag van de romantiek. Tortelduifjes die elkaar opzoeken door heel het land. De langeafstandsrelatie wordt medemogelijk
gemaakt door de machinist. Die brengt de geliefden van station tot station, maar wat als de machinist meeloopt naar de deur van je nieuwe vlam?
Als je meedoet aan de proef van Translink kan dat zomaar gebeuren. Het bedrijf achter de OV-chipkaart vindt haar eigen in- en uitcheckpaaltjes maar een gedoe wat veel vergeten wordt. Een gps-systeem op de mobiele telefoon is volgens hun de oplossing. De OV-chipkaart kan vervangen worden met een QR-code en alle poortjes zullen voor je open gaan. Door de locatiebepaling van de bijbehorende app, kan de vervoerder precies zien waar je bent geweest en zo de kosten van de reis bepalen.
Dit is mogelijk door de zeer nauwkeurige gps-signalen. Elke afgelegde meter wordt bijgehouden vanaf het moment dat je de app activeert. Bij het overstappen hoef je niet meer op zoek naar de palen op het perron en klachten voor het wachten in de rij bij de wc kan nu worden voorzien met tijdstempels, want ook daar houdt de app je locatie bij.
Wanneer de reis er op zit, dient de reiziger dit aan te geven in de app. De gps-locatiebepaling zou dan moeten stoppen en de kosten kunnen worden doorgerekend. Reizigers die hiervoor al vergaten uit te checken, moeten nu nog beter opletten bij het afsluiten van de app. Voor je het weet reist de machinist mee naar je eindbestemming.
Translink vertelt op haar eigen website een droom voor alle reizigers te hebben. Zij willen maximale bewegingsvrijheid voor hun klanten realiseren. “Reizen zonder zorgen en met plezier” is een andere slogan die ze gebruiken, want wat is er nou zorgelijk aan een app die elke meter bijhoudt en toegang verschaft bij het tonen van een QR-code? Nieuwe innovaties zoals dit worden altijd aangekondigd als ‘handig’ en spelen in op de luiheid van het volk. Je OV-chipkaart twee seconden tegen een paal aanhouden is al te veel gevraagd en zonder pardon wordt de overgebleven privacy weggegeven in ruil voor een QR-code.
Er is wellicht ook een meningsverschil over het begrip “vrijheid”. Bedrijven zoals Translink vinden volledig gemonitord bewegen vrij, zolang de QR-code ook maar de poortjes opent. Het bewegen van A naar B wordt daarna ook nog in rekening gebracht, dus je kunt “vrij bewegen” zolang je bankrekening dat toelaat. De “vrijheid” binnen de QR-maatschappij is voorwaardelijk en gecontroleerd.
Het track-en-traceconcept is niks nieuws. Nieuwe kleren, boodschappen of die grote tv die bovenaan de verlanglijst stond. Na elk online gekocht product verschijnt er een e-mail met de track-en-tracecode van de levering. De afgelegde reis van het product wordt gemonitord en inzichtelijk gemaakt voor de klant, maar als diezelfde klant nu een eigen track-en-tracecode krijgt voor het reizen, wie is dan het product?
Bronnen:
Gerelateerde literatuur:
Ullrich Mies: Brave New World 2030
Epoque nr. 11: Alle SDG’s door Rypke Zeilmaker
Alexander Zwagerman ~ ‘Waarom China wint’
Gerelateerde video’s:
Angelo Meijers aan tafel bij Jolanda en ook Tom is te gast aan tafel.