De strop(das) op de bijrijdersstoel 

door | 16 februari 2022

De AWNB staat veelal bekend om de gele redders in nood. Naast de wegenwacht bieden zij ook andere services, zoals autoverzekeringen. In 2016 introduceerden ze hier een nieuwe variant op: de “pay how you drive”-autoverzekering. Een op data gebaseerd systeem waarbij het rijgedrag wordt gemonitord. 

In het ANWB Veilig Rijden-rapport van 2019 garanderen ze succes, alvorens de lancering in 2016, na buitenlands marktonderzoek (China?). Een apparaatje kan het rijgedrag van de bestuurder bijhouden en in verband brengen met de premie. Wie veiliger rijdt, krijgt meer korting op de premie. Klinkt mooi toch?

Het apparaatje genaamd “Beacon” is een gadget die bij deze variant van de verzekering hoort. De Beacon wordt aangesloten op de telefoon en houdt vervolgens het rijgedrag bij. Denk hierbij aan rem- en acceleratiegedrag, maar ook het gebruik van de telefoon tijdens de rit. Niet handsfreebellen betekent bijvoorbeeld een verlaging van de punten in de bijbehorende app. 

Uiteindelijk komt het dus neer op een rijgedragsmonitor die de bestuurder kan belonen of straffen. Dit controle idee heeft in essentie veel gemeen met het concept van de Chinese social credit score. Waar in de Chinese variant het hele leven van de burger wordt gemonitord en beoordeeld, heeft Nederland het kleine broertje dat zich beperkt tot de autobestuurder. De controle moet voor meer veiligheid zorgen, maar hoeveel vrijheid lever je daarvoor in? Vrijheid bestaat niet zonder risico. Tuurlijk moeten we samen voor een veilige omgeving zorgen op straat, maar is daar echt een ANWB-medewerker op de bijrijdersstoel voor nodig? 

De variant op de autoverzekering is niks anders dan een voorzichtig opstapje naar de social credit score. Mensen laten wennen aan een gemonitord leven waarbij er altijd wordt ingespeeld op de zogenaamde voordelen, zoals in dit geval korting. Iets wat bij vele Nederlanders zorgt voor een blinde vlek in het netvlies. 

Bronnen:

https://www.anwb.nl/binaries/content/assets/anwb/pdf/verzekeringen/overig/veilig-rijden-rapport.pdf 

https://www.anwb.nl/binaries/content/assets/anwb/pdf/verzekeringen/overig/anwb-veilig-rijden-rapport-2020-2021.pdf 

Gerelateerde literatuur:

Ullrich Mies: Brave New World 2030
Walter Baeyens: De covid-goelag deel II: De profundis
Epoque nr. 11: Alle SDG’s door Rypke Zeilmaker

Gerelateerde video’s:

Dries van Langenhove thumbnail