Zweedse regering: Er was geen Russische onderzeeër

door | 22 juni 2016

De Zweedse strijdkrachten melden twee jaar geleden dat Russische onderzeeboten de Zweedse territoriale wateren binnengedrongen zouden zijn. De Zweedse minister van Defensie heeft nu echter toegegeven dat het om Zweedse en Duitse onderzeeërs ging.

De Zweedse minister van Defensie Peter Hultqvist heeft het bericht dat in 2014 een Russische onderzeeër de Zweedse territoriale wateren zou zijn binnengedrongen formeel nietig verklaard. In het geval dat leidde tot veel media-aandacht zou het in feite om een Zweedse onderzeeër zijn gegaan, aldus Hultqvist tegenover Sverige Radio.

Dat zou gebleken zijn uit nadere analyse van de signalen. De minister neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de situatie, de regering is destijds afgegaan op achteraf bezien foutieve informatie van de Zweedse krijgsmacht.

Opmerkelijk is evenwel dat Sverige Radio meldt dat het bewijs voor de stelling dat het om een Russische onderzeeër zou zijn gegaan, reeds in september 2015 door de krijgsmacht ongeldig werd verklaard. De regering en de krijgsmacht zouden echter overeen zijn gekomen deze informatie niet naar buiten te brengen om zich niet publiek te kijk te zetten.

Nabij de haven van Stockholm was een onbekende onderzeeër kort opgedoken. De Zweedse marine werd gewaarschuwd en begon een grootschalige zoekactie in de Oostzee. Er zouden Russisch radioverkeer vanuit de enclave Kaliningrad gehoord zijn. Rusland ontkende echter iedere betrokkenheid.

Ook bij een oefening in de wateren voor Vindbaden meldde de Zweedse marine dat een vreemde onderzeeër gezien was. Ook toen viel de verdenking op Rusland. Niet veel later werd duidelijk dat het waarschijnlijk een Duitse onderzeeër geweest was, zo meldt de Göteborgs-Posten.