Zweden: Politie verliest controle door asielcrisis

door | 26 september 2016

Zweden heeft vanouds een zeer liberaal immigratiebeleid, sinds het begin van de vluchtelingencrisis heeft het land echter met stijgende criminaliteit te kampen. De Zweedse politie ziet vooral een toename van diefstallen, seksuele vergrijpen en bendecriminaliteit. Door het hele land staan al 55 gebieden bekend als ‘no-go’-zones waar de politie de controle kwijt is, zo melden Zweedse media.

Zweden hoort tot de meeste geliefde landen van bestemming voor asielzoekers. Sinds het begin van de vluchtelingencrisis ziet de overheid van het Scandinavische land zich echter met een massieve toename van de criminaliteit geconfronteerd. Met name drugshandel, seksuele vergrijpen, diefstallen, vandalisme en bendecriminaliteit zijn sterk toegenomen, zo komt naar voren uit een rapport van het hoogste echelon van de politie.

Ook aanvallen op agenten nemen toe. Recent werden herhaaldelijk politie-auto’s door gemaskerde bendeleden gestolen, zo meldt het rapport. De politie hanteert inmiddels 55 gebieden door het hele land als zogenaamde ‘no-go’-zones, waar men steeds met aanvallen rekening moet houden. Politiewoordvoerder Peter Larsson zei donderdag tegenover de Noorse zender NRK dat “80 procent van de agenten op zijn minst al eens overwogen heeft van beroep te veranderen”. Naast het dagelijkse gevaar zijn daarbij ook de weinig aantrekkelijke lonen een thema.

Brandweerlieden bij een aantal uitgebrande auto's in Malmö.

Brandweerlieden bij een aantal uitgebrande auto’s in Malmö.

De frustratie onder zijn collega’s is groot, aldus Larsson: “We komen er niet meer aan toe misdaden op te helderen, omdat we dagelijks voor zo veel inzetten opgeroepen worden.” In veel buurten is het voor agenten inmiddels alledaags geworden, om aangevallen te worden of dat er met stenen naar ze gegooid wordt.

Als bijzonder ernstig voorbeeld wordt steeds Malmö genoemd. In die grote stad werden sinds februari van dit jaar zo’n 70 auto’s in brand gestoken. Vooral de georganiseerde bendecriminaliteit neemt daar toe, zo deelde de politie mee. De autoriteiten tasten in het duister: Slechts één verdachte kon tot nu toe opgespoord en gearresteerd worden.

In 2015 nam Zweden onder de OESO-landen, afgezet tegen zijn inwonertal, het hoogste aantal asielzoekers op. Onlangs tekenden de landen van de Noordse Raad, Zweden, Finland, Denemarken, Noorwegen en IJsland bezwaar aan tegen Hongarije. Hongarije weigert namelijk om zogenaamde Dublin-gevallen terug te nemen. De Dublin-verordening schrijft voor dat het Europese land waar een asielzoeker als eerste arriveert verantwoordelijk is voor de asielprocedure.

Door uitspraken van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is die verordening echter op losse schroeven komen te staan en is de migratiestroom verder aangezwollen. Eerder dreigde de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka al om Hongarije aan te klagen voor het Europese Gerechtshof.