Zuid-Korea: Verzoeningsgezinde presidentskandidaat wint

door | 10 mei 2017

Moon Jae-in heeft dinsdag de presidentsverkiezingen in Zuid-Korea gewonnen. Er moesten vervroegde presidentsverkiezingen gehouden worden, nadat president Park-Geun-hye was afgezet vanwege een corruptieschandaal.

Waar Park Geun-hye qua buitenland- en veiligheidsbeleid een havik was, staat de nieuwe president voor een hele andere koers. Moon Jae-in wil namelijk de binnenlandse bevoegdheden van de geheime dienst fors inperken en staat vreedzame eenwording van de twee Korea’s voor. Moon heeft verder gesteld dat als hij tot president gekozen wordt, hij zijn eerste buitenlandse bezoek wil afleggen naar Noord-Korea, wat uiteraard een symbolisch veelzeggende geste zou zijn.

In Washington zal niet onopgemerkt zijn gebleven dat de kandidaat ook een andere verhouding met Amerika voorstaat: “Zuid-Korea moet een diplomatie aannemen waarin het een Amerikaans verzoek kan overwegen en nee kan zeggen tegen de Amerikanen.” Een van de punten waarop Jae-in ‘nee’ wil zeggen tegen de Amerikanen is de ontplooiing van THAAD-raketsystemen in Zuid-Korea als onderdeel van een groter raketschild in combinatie met systemen in Japan en op marineschepen.

De meer Amerikaans georiënteerde Ahn Cheol-Soo, die door de dreigende taal uit Washington richting Noord-Korea, in de peilingen wat in leek te lopen op Moon, werd uiteindelijk voorbij gestreefd door Parks neoconservatieve partijgenoot Hong Jun-pyo. Hong kwam echter niet verder dan zo’n 24 procent van de stemmen. Moon won met een landelijk gemiddelde van ruim 41 procent. De Zuid-Koreaanse presidentsverkiezingen kennen slechts één ronde.