Zogenaamd belangrijkste oppositiegroep Syrië frustreert onderhandelingen

door | 1 februari 2016

Veel media berichten dat “de belangrijkste Syrische oppositiegroep“,* het zogenaamde “Hoge Onderhandelingscomité” eist dat president Assad vertrekt zonder dat de bevolking zich daarover uit kan spreken.

De typering van het “Hoge Onderhandelingscomité” als “de belangrijkste Syrische oppositiegroep” is echter zeer dubieus. Het samenwerkingsverband van islamistische strijders met de bombastische naam werd pas in december vorig jaar opgericht. Aan de organisatie zijn nagenoeg geen bekende politici, laat staan oppositieleiders verbonden.

Het belangrijkste oogmerk van de door Saoedi-Arabië gesponsorde groep lijkt het frustreren van de onderhandelingen te zijn. Zo weigert het HOC met vertegenwoordigers van de Syrische regering om de tafel te gaan. VN-bemiddelaar Staffan de Mistura sprak vrijdag in Geneve dan ook alleen met vertegenwoordigers van de Syrische regering, terwijl het HOC zelfs weigerde indirect via De Mistura met de Syrische regering te onderhandelen. Het HOC eist simpelweg dat Assad verdwijnt.

Daarnaast kunnen er sowieso vraagtekens gesteld worden bij de zin van de onderhandelingen, wanneer belangrijke andere groepen niet vertegenwoordigd zijn. Zo is de Syrisch-Koerdische Democratische Unie Partij (PYD) niet uitgenodigd voor de gesprekken, terwijl deze partij met haar gewapende tak een belangrijke speler in de strijd tegen ‘Islamitische Staat’ (IS) is.

De deelname van de Koerden aan de onderhandelingen werd effectief tegengewerkt door de Turken. De Turken willen het ontstaan van een onafhankelijke  Koerdische staat in Noord-Syrië voorkomen. Vertegenwoordigers van de PYD verlieten Geneve vrijdag dan ook.

Ook de Syrische Democratische Raad, die verschillende Koerdische, Arabische en christelijke groepen vertegenwoordigd is niet betrokken in de gesprekken.

Het zogenaamde Hoge Onderhandelingscomité werd in december 2015 in de Saoedische hoofdstad Riaad opgericht en wordt naast Saoedi-Arabië onder andere door Qatar en Turkije gesteund. Het Al Nusra Front werd door de Saoedische autoriteiten niet uitgenodigd voor deze conferentie omdat het deel uitmaakt van het Al Qaida-netwerk. Diverse andere salafistische organisaties zoals Jaysh al-Islam en Ahrar al-Sham nemen wel deel aan het comité. Deze en andere organisaties maken weer deel uit van andere samenwerkingsverbanden met het Al Nusra Front.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken deelde zaterdag mee dat minister Sergei Lavrov en zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry op 11 februari de eerste balans van de gesprekken op te willen maken. Mogelijk wordt er op 11 februari een treffen over Syrië gehouden in de marge van de Veiligheidsconferentie in München.

Intussen rukt het Syrische leger, ondersteund door de Russische luchtmacht, op in het noordwesten van Syrië. Dit tot misnoegen van Turkije dat dan ook prompt met een nieuwe vermeende schending van haar luchtruim door de Russen op de proppen kwam.

__________

* Dat bij uiteenlopende media woordelijk dezelfde formulering te vinden is, maakt maar weer eens duidelijk hoe zeer media op berichtgeving door een klein aantal persbureau’s leunen.