Premier Aleksandar Vucic heeft zondag de presidentsverkiezingen in Servië overtuigend gewonnen. Met zo’n 92 procent van de stemmen geteld,heeft de ervaren premier ongeveer 55 procent van de stemmen gekregen, waarmee een tweede ronde overbodig is.
Peilingen voorspelden al dat Vucic de presidentsverkiezingen zo gemakkelijk kon winnen. De scheidend premier volgt daarmee zijn partijgenoot Tomislav Nikolic op.
Nikolic, die de roep heeft meer op Rusland georiënteerd te zijn dan de Vucic, had zich aanvankelijk herkiesbaar willen stellen. Zijn Servische Progressieve Partij (SNS) koos er echter voor Vucic als kandidaat naar voren te schuiven, omdat uit peilingen bleek dat Nikolic waarschijnlijk twee verkiezingsrondes nodig zou hebben om herkozen te worden, terwijl Vucic in één ronde kon winnen.
De SNS is een nationaal-conservatieve partij die ontstond als gematigde afsplitsing van de Servische Radicale Partij (SRS) van Vojislav Seselj. Onder de technocraat Vucic is de SNS veruit de belangrijkste centrumrechtse partij in Servië geworden. Hoewel de partij haar positie steeds verder heeft weten te versterken, zodat ze nu zelfs alleen zou kunnen regeren, regeert ze nog steeds in coalitie met de Socialistische Partij (SPS) van Ivica Dacic.
De positie van president is een overwegend ceremoniële functie. De verwachting is echter dat Vucic een vertrouweling aanwijst als premier en zo achter de schermen de koers van de regering blijft bepalen. Daarbij is de Servische regering enerzijds gericht op integratie in de Europese Unie, maar wil ze anderzijds neutraal en buiten de NAVO blijven, de goede banden met Rusland en China in stand houden en Kosovo niet opgeven.
Een schier onmogelijke combinatie van standpunten, die dan ook zowel door westers georiënteerde liberalen als de rechtse oppositie fel bekritiseerd wordt. Dat een groot deel van de Servische kiezers zichzelf toch zo voor de gek wil houden, moet begrepen worden tegen de achtergrond van het feit dat Servië omringd wordt door (kandidaat-)EU-lidstaten en het geen aanlokkelijk perspectief is om als enige voormalig-Joegoslavische republiek buiten de boot te vallen.