Wit-Rusland bereid tot vredesmissie Donbass

door | 21 februari 2018

De president van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, heeft eerder deze week aangegeven bereid te zijn om vredestroepen te sturen naar Donbass. Als Rusland en Oekraïne besluiten dat een vredesmissie gewenst is, is zijn land bereid troepen te sturen, aldus de Wit-Russische president.

“Dezer dagen wordt opnieuw teruggekomen op een variant [voor een oplossing voor het conflict] die ik had voorgesteld. ‘Laten we Wit-Rusland mee laten doen, omdat Rusland zogezegd Wit-Rusland vertrouwt.’ Ik heb er zelfs al over gesproken met beide presidenten, Porosjenko en Poetin, omdat veel van hun afhangt. Jullie [Porosjenko en Poetin – SB] moeten er niet van uitgaan dat ik voor één van beiden zal zijn. Ik ga precies uitvoeren wat jullie twee presidenten hebben afgesproken, Porosjenko en Poetin. Als jullie afspreken dat we tussen [Oekraine en Rusland met troepen – SB] zullen staan. Dan zal ik er gaan staan. Als jullie afspreken om 10.000 gewapende troepen van Wit-Rusland in te voeren, dan zullen wij [Wit-Rusland – SB] ze plaatsen op de plek waar jullie dat zeggen. Maar ik ga niets doen waarover jullie niets hebben afgesproken.” – Aldus Loekasjenko.(1)

https://www.youtube.com/watch?v=8pD_MfdCLVU

Loekasjenko geeft aan dat Wit-Rusland een belang heeft bij het oplossen van het conflict omdat er volgens officiële cijfers 160.000 vluchtelingen voor de burgeroorlog naar Wit-Rusland zijn getrokken. Volgens de president zorgt dit voor een grote kostenpost vanwege de onderwijs- en zorgkosten waar Wit-Rusland nu voor betaald.(1)

Een dergelijk voorstel vanuit Wit-Rusland is interessant omdat het inzetten van een Wit-Russische vredesmacht voor zowel Oekraïne, Rusland als voor de DNR en LNR een mogelijk acceptabele militaire macht kan zijn. Voor Wit-Rusland brengt het het voordeel met zich mee dat het land een constructieve rol op kan nemen in de internationale politiek en zo krediet kan opbouwen.

De opmerking van Loekasjenko komt nadat vorige maand speciaal gezant van de VS, Kurt Volker en de Russische diplomaat Vladislav Soerkov in Dubai een succesvolle ontmoeting hebben gehad over het Minsk-akkoord. Soerkov merkte na afloop op dat “het Amerikaanse Dubai-voorstel in eerste instantie er best haalbaar uitziet.” Volker op zijn beurt liet weten dat “er meer openheid in het denken was over een breder mandaat voor een vredesmissie… Het zag er constructiever uit.”

Afgelopen weekend gaf de Zweedse minister van Defensie Peter Hultqvist reeds aan dat Zweden bereid zou zijn een bijdrage te leveren aan een eventuele vredesmissie in het oosten van Oekraïne. Zweden werd hiervoor genoemd omdat het geen lid van de NAVO is. Aangezien Zweden recent echter zijn defensiedoctrine heeft aangepast en steeds nauwer samenwerkt met de NAVO, lijkt het niet aannemelijk dat de Russische zijde in het Minsk-proces hier zonder meer mee akkoord zou gaan. Wit-Rusland werkt weliswaar militair en economisch samen met Rusland, maar vaart de laatste jaren een koers waarbij het zowel met Rusland als met Oekraïne en het Westen goede relaties nastreeft. Eerder was de Wit-Russische hoofdstad Minsk zodoende al een voor alle partijen acceptabele locatie voor besprekingen. Het ligt in de rede dat diverse landen een bijdrage zullen leveren aan een eventuele vredesmissie, een gevoelige kwestie is welk land de leiding zou krijgen.