Windroos Obama

door | 23 januari 2009

Het is zover, Bush heeft zijn laatste dagen als president achter de rug. In zijn afscheidsspeech zei hij: “ik ben trots op wat bereikt is in de achterliggende jaren.”

De tijd van Bush. Uit het westen waaide een stevige bries. Een zekere nuchtere, conservatieve instelling behoedde de Verenigde Staten van Amerika een tijd lang voor zaken als abortus, homohuwelijk en euthenasie. Onder het bewind van president Bush zijn er een aantal zaken geweest die hem ook hoog op de lijst van impopulaire presidenten gezet hebben. We denken terug aan New Orleans, Nine Eleven, de inval in Irak, Afganistan, een oliecrisis en de algehele malaise waarin het land nu verkeert door de kredietcrisis. Al die tijd waaide de wind wel dezelfde kant op.

Nee, dan Obama. Een innemend persoon die met zijn glimlach vele harten heeft veroverd. Tijd voor een nieuwe windrichting. Hoopvol is men gestemd, en heeft men gestemd. Er is verandering beloofd.

Obama is een man van zijn woord, dat blijkt. Om de christengemeenschap ter wille te zijn, heeft de nieuwe president tijdens de inauguratie als vanouds de eed afgelegd. Om ook de homobeweging tegemoet te komen werd gewoon een homoseksuele predikant gevraagd. Natuurlijk hoort er bij zo’n inauguratie een inwijdingsconcert. Met sterren als Beyonce, U2, Stevie Wonder en Bruce Springsteen die hun geestelijke.. uh.. popmuziek ten gehore brachten op deze prachtige dag.

Het is mij inmiddels volledig onduidelijk hoe het jasje van president Obama waait. Hij zal toch niet met alle winden meewaaien? Toch vertrouwt driekwart van de Amerikaanse bevolking hem volledig. Ze verwachten dat hij het land er binnen vier jaar weer bovenop heeft.

Uit welke hoek de wind ook komt, Obama waait mee. Ik wens de nieuwe president het beste toe. Om dit grote land te regeren. In deze stormachtige tijd.

Bush heeft afgedaan, zoals veel van zijn voorgangers. Bespot, en als schuldige aangewezen voor datgeen gepasseerd is in de achterliggende acht jaren. Of dat reëel is geweest zal de tijd uitwijzen. Wie weet roept Amerika over 16 jaar weer om een Bush junior.