Westen trainde Koerden die aanslagen plegen in Iran

door | 12 september 2016

Amerikaanse en Europese militair adviseurs hebben naar verluidt milities van de Iraanse ‘Koerdistan Vrijheidspartij’ (PAK) opgeleid en bewapend. Dat meldt persbureau Associated Press.

De trainingsmissie vond plaats in het noorden van Irak in het kader van de anti-ISIS-missie. De PAK heeft in de afgelopen maanden echter meerdere aanslagen in Iran uitgevoerd. De militaire adviseurs uit de Verenigde Staten en diverse Europese landen trainden de PAK-leden gezamenlijk met de Iraaks-Koerdische pesjmerga’s.

PAK-woordvoerder Hoessein Yazdanpana stelde tegenover AP dat ze getraind zijn om tegen IS te vechten. Tegelijk werden echter ook de aanslagen in Iran voortgezet, omdat de strijd tegen IS nooit een alternatief voor de eigenlijke strijd van PAK geweest is. Volgens Yazdanpana zou de PAK alleen dit jaar al zes aanslagen in Iran uitgevoerd hebben. De PAK-woordvoerder stelde tegenover de nieuwsdienst dat de westerse militair adviseurs zeer goed wisten waarvoor de PAK zich inzet. Ook de aanslagen in Iran, die Yazdanpana als een vrijheidsstrijd ziet, zouden de westerlingen niet onbekend zijn.

Deze zomer kwam de Iraanse Koerdenleider Mustafa Hijri naar Washington om met leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat te spreken. Hij probeerde Amerikaanse steun te verwerven voor de Koerden in Iran.

Deze onthullingen kunnen echter vooral de Duitse regering in een lastig parket brengen, aangezien de Bundeswehr een groot aandeel heeft in de bewapening en training van Koerdische milities in het noorden van Irak. Sinds december 2015 heeft het Duitse leger de leiding over deze operatie overgenomen van de Amerikanen. Bij de training zijn ook militairen uit Italië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Noorwegen, Finland, Zweden en Hongarije betrokken.

Intussen wil de Europese Unie, nu de sancties opgeheven worden, graag olie importeren uit het olierijke Iran.