West-Oekraïne: Doden bij vuurgevecht Rechtse Sector en politie (video)

door | 15 juli 2015

Lviv – Bij vuurgevechten tussen de ultra-nationalistische ‘Rechtse Sector’ en de politie in Moekatsjeve, in het uiterste westen van Oekraïne zijn tenminste drie personen om het leven gekomen.

Delen van de dichtbij de Hongaarse en Slowaakse grens gelegen plaats werden vanwege de vuurgevechten tussen de politie en zwaarbewapende extreem-rechtse veteranen uit de burgeroorlog in het oosten van het land geëvacueerd. Bij de vuurgevechten zouden twee militanten van de Rechtse Sector en één burger zijn omgekomen.

De schermutselingen moeten gezien worden in het licht van een machtsstrijd tussen de Rechtse Sector, die haar belangrijkste machtsbasis in het uiterste westen van het land heeft, en de regering. Intussen wordt in de regionale hoofdstad Lviv gepatrouilleerd door gewapende leden van de extreem-rechtse organisatie en zijn er illegale checkpoints ingesteld bij invalswegen. De taferelen doen denken aan de periode dat de toenmalige oppositie het aftreden van de regering Janoekovitsj probeerde af te dwingen door regionale overheidscentra te bezetten.