Waterlevering Donetsk beperkt door beschietingen – Loegansk vreest aanval op chemische fabriek

door | 23 april 2018

Een aantal markante gebeurtenissen hebben zich voorgedaan in Oost-Oekraïne. Eerder deze week werd de waterlevering aan Donetsk verminderd door beschietingen van Oekraïense troepen. Ook werd een repetitie voor bevrijdingsdag ondervuur genomen. Zaterdag meldde de geheime dienst van de Volksrepubliek Loegansk (LNR) dat er een aanval op een chemische fabriek wordt voorbereid door Oekraïne.

Het watertekort bij een groot deel van de bevolking in de stad Donetsk is het gevolg van een beschieting op een waterzuiveringsinstallatie vlak bij de stad. Zo’n 400.000 mensen zouden verminderd toegang hebben tot water door een tijdelijke sluiting van de waterzuiveringsinstallatie.


De beslissing om de installatie te sluiten is het gevolg van de beschieting van een busje die dinsdag heeft plaats gevonden. Het busje vervoerde personeel dat naar de installatie werd gebracht. Als gevolg van de beschieting zijn er vijf gewonden gevallen. Inmiddels is bekend geworden dat het station deze week weer in werking zal treden.

De dag na de beschieting heeft de OVSE een rapport uitgebracht over het incident. Uit het rapport is op te maken dat de bus vanuit een Oekraïense positie is beschoten die slechts enkele meters van de zuiveringsinstallatie is gebouwd. Inmiddels is dit de tweede keer dit jaar dat er zich een dergelijk incident voordoet rond de installatie.


Vanuit de Volksrepubliek Loegansk (LNR) wordt gemeld dat Oekraïne voorbereidingen voor de Bevrijdingsdagparade heeft beschoten. De OVSE bevestigd dat de granaatscherven vers zijn. Er is geen uitspraak door de OVSE gedaan wie geschoten heeft. De beschieting is controversieel in de LNR omdat drone-beelden van de militaire voertuigen die gebruikt zouden worden in de parade op twitter zijn geplaatst door de OVSE. De LNR beweert dat het melding bij de OVSE heeft gemaakt van deze voertuigen en toch werden er beelden gepost.

Chemische fabriek

Naast de bovenstaande berichten kwam vandaag de staatsomroep van de LNR met nieuws dat er een provocatie door Oekraïne zou worden uitgevoerd door een chemische fabriek te laten ontploffen. “Het ministerie van staatsveiligheid, heeft informatie ontvangen over [plannen voor] het uitvoeren van een afleidingsmanoeuvre door een aanval op het chemische bedrijf ‘Zarya’ in de stad Rubezhnoe.”, zo verklaarde woordvoerster van de geheime dienst Jevgeniya Loebjenko zaterdag. “Het doel van de desbetreffende aanval richt zich op één van de opslagplaatsen van explosiegevaarlijke stoffen van het bedrijf.”