VS verplaatsen deel kernwapens van Turkije naar Roemenië

door | 18 augustus 2016

De Verenigde Staten verplaatsen ruim twintig van de naar schatting tenminste vijftig in Turkije gestationeerde kernwapens naar Roemenië. Dat meldt EurActiv op basis van twee bronnen die onafhankelijk van elkaar hetzelfde aangaven.

Volgens één van de bronnen, die begrijpelijk anoniem willen blijven, is het zowel technisch en politiek geen sinecure om meer dan twintig kernwapens van het ene naar het andere land te verplaatsen.

Volgens een recent rapport van het Stimson Center, een neoconservatieve denktank, waren er zo’n 50 Amerikaanse kernwapens gestationeerd op de luchtmachtbasis van Incirlik in het zuiden van Turkije, op zo’n honderd kilometer van de grens met Syrië.

De toenmalige Turkse commandant van de basis zou een rol hebben gespeeld in de mislukte staatsgreep. Om de poging tot staatsgreep de kop in te drukken werd onder andere de stroomvoorziening naar de basis afgesloten en werd het vliegverkeer geblokkeerd. Het Stimson Center betwijfelt in haar rapport of de Amerikanen wel de controle hadden kunnen houden over de kernwapens in het geval van een langer aanhoudend binnenlands conflict.

Een andere bron zei tegenover EurActiv dat de verstandhouding tussen de Amerikanen en de Turken dermate verslechterd was, dat Washington geen vertrouwen meer had in de stationering van de kernwapens in Turkije. Volgens die bron worden de kernwapens nu verscheept naar Deveselu in Roemenië. De NAVO-luchtmachtbasis in Deveselu is ook onderdeel van het Amerikaanse anti-raketschild.

Het is voor het eerst dat er kernwapens in Roemenië gestationeerd worden. Zelfs tijdens de Koude Oorlog, toen Roemenië deel uitmaakte van het Warschaupact, waren er geen kernwapens.

Op navraag van EurActiv hebben de Amerikaanse en Turkse overheden nog niet gereageerd, terwijl de NAVO verwijst naar documenten van de top in Warschau, die kort voor de staatsgreep in Turkije plaats vond. Die documenten spreken echter slechts in zeer algemene termen over kernwapens.

Het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent desgevraagd dat het Amerikaanse kernwapens gaat huisvesten. Het is overigens gebruikelijk om dat te ontkennen. Zo is het een publiek geheim dat er zich Amerikaanse kernwapens in Nederland, België, Duitsland en Italië bevinden, hoewel de respectievelijke regeringen dit officieel niet bevestigen.