Wat de VS in de afgelopen vier jaar besteedden in Syrië

door | 12 februari 2018

Sommige journalisten en zogenaamde experts stellen bijwijlen dat de VS te weinig of zelfs niet intervenieert in de Syrische oorlog. Robert Ford, de vroegere Amerikaanse ambassadeur in Damascus heeft nu een summiere rekening gemaakt van wat de VS er de voorbije vier jaar al heeft uitgegeven aan militaire en wat hij noemt civiele kosten. (1)

Hij legde die verklaring op 6 februari af aan de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden in Washington. Volgens hem betreft het 12 miljard dollar. Of dit alles bevat is echter verre van zeker. Zowel het Pentagon, de CIA, Buitenlandse Zaken als USAID, de ontwikkelingsorganisatie van de VS, zijn de voornaamste betrokken organisaties. Maar er is zeker meer. En wat gaf men uit voor 2014?

De vraag bijvoorbeeld is of die opleidingskampen in Jordanië en Turkije hierin betrokken zijn. En hier werden sinds vermoedelijk 2009 tienduizenden jihadisten opgeleid. Bovendien zijn het meeste van de uitgaven voor de oorlog in Syrië geheim.

Robert Ford bij het afleggen van zijn verklaring in Washington. Twaalf miljard dollar in de periode 2014 tot 2017 uitgeven gewoon om Syrië te vernielen. Hoe diep kan een natie vallen? De oorlog tegen Syrië heeft dus met zekerheid vele tientallen miljarden gekost. Want er is ook nog het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Israël, Qatar, Turkije, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De totale waanzin!!

 

Robert Ford was ambassadeur in Syrië toen de opstand in maart 2011 uitbrak waarbij hij samen met zijn Franse collega voorop liep bij door de Moslimbroeders en al Qaida georganiseerde antiregeringsbetogingen. Niet echt het gedrag van een klassieke ambassadeur. Hij was door president Barack Obama naar Damascus gestuurd met de expliciete bedoeling de oorlog te starten.

Hij werkt nu bij het Middle East Institute en staat zoals blijkt uit zijn verklaring erg kritisch tegenover het verder zetten door de VS van die oorlog. Voor hem heeft men de oorlog verloren en is Assad de winnaar. Iets waar men zich bij moet neerleggen. Een positie die in Washington vrij populair lijkt.


1) http://www.mei.edu/content/article/syriawhich-way-forward-testimony-amb-robert-s-ford