Vrijhandel met EU vergroot handelstekort Oekraïne met 2,2 miljard euro

door | 28 maart 2017

Per 1 januari 2016 trad de overeenkomst over een Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA) dat onderdeel was van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne in werking. Het zou de Oekraïense economische ontwikkeling en vooral de heroriëntatie op het Westen hebben moeten ondersteunen. Een goed jaar later is het beeld echter ontnuchterend.

De voormalige Sovjetrepubliek Oekraïne verloor door de ‘vrijhandel’ met de EU 2,2 miljard euro. De import uit de EU schoot naar ongekende hoogten, maar de export van Oekraïne naar de EU nam nauwelijks toe. Dat komt naar voren uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de EU.

Volgens de cijfers van Eurostat steeg de export van de EU naar Oekraïne met 17,6% van 14 miljard naar 16,5 miljard euro, terwijl de export van Oekraïne naar de EU slechts met 1,9% toenam, oftewel van 12,8 miljard naar 13 miljard euro. Zodoende groeide het Oekraïense handelstekort met de EU van 1,2 naar 3,43 miljard euro.

Dit bewijst het gelijk van kritische stemmen, die vanaf het begin ervoor waarschuwden dat de Oekraïense economie helemaal niet klaar was om met westerse bedrijven te concurreren. Naar inschatting van deskundigen zal het nog jaren duren voor Oekraïense ondernemingen, vooral het midden- en kleinbedrijf, in staat zal zijn zich op het Westen in plaats van op Rusland te oriënteren.