Voorzitter Europees Parlement overweegt overstap naar Duitse politiek

door | 6 september 2016

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz overweegt ernstig om de overstap te maken naar de Duitse federale politiek, zo meldt Spiegel Online. Als Schulz aan het einde van zijn huidige termijn als voorzitter dit jaar, in overeenstemming met een afspraak tussen de twee grootste fracties in het Europees Parlement, niet herkozen wordt, dan maakt hij de overstap naar de Duitse Bondsdag.

Overigens heet het in de wandelgangen van het Europees Parlement in Brussel, dat de sociaaldemocratische fractie zich niet meer gebonden voelt aan die afspraak.

De beslissing van Schulz zou niet afhankelijk zijn van de vraag of hij lijsttrekker kan worden voor de SPD in de verkiezingen voor de Bondsdag, die uiterlijk in oktober 2017 plaats moeten vinden. De populariteit van de huidige partijleider van de SPD, Sigmar Gabriel is te gering om de verkiezingen mee te winnen, maar of Martin Schulz het beter zou doen valt te betwijfelen. De bij het bredere publiek populairste potentiële SPD-lijsttrekker is minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier. Zelf zegt Schulz overigens het lijsttrekkerschap ook niet te ambiëren.

Overigens is ook nog niet zeker dat de huidige bondskanselier Angela Merkel, die onlangs werd herkozen als partijleider van de CDU, in 2017 opnieuw lijsttrekker zal zijn. Als bijvoorbeeld minister van Defensie Ursula von der Leyen lijsttrekker wordt, verandert dat natuurlijk ook de afweging van diverse SPD-politici.

De afdeling van de SPD in Noord-Rijnland-Westfalen houdt voor Schulz reeds de eerste plaats op de kieslijst in die deelstaat vrij, zodat hij zeker kan zijn van een zetel in de bondsdag, mocht hij niet herkozen worden als voorzitter van het Europees Parlement.

Voor hij in 2012 de Pool Jerzy Buzek opvolgde als voorzitter van het Europees Parlement, was Schulz voorzitter van de sociaaldemocratische fractie. In 2014 was hij de zogenaamde Spitzenkandidat van de Europese sociaaldemocraten, bij wijze van spreken kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Die post ging echter naar de Luxemburgse EPP-kandidaat Jean-Claude Juncker. Schulz is lid van het Europees Parlement sinds 1994. Daarvoor was hij onder andere boekhandelaar en burgemeester van het kleine stadje Würselen, nabij Aken.