Vluchtelingen uit Donbass kunnen gemakkelijker Russisch paspoort krijgen

door | 21 juni 2018

Vluchtelingen uit de regio’s Donetsk en Loegansk in Oekraïne zullen in de toekomst gemakkelijker een Russisch paspoort kunnen verkrijgen, zo verklaarde de Russische staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken. Momenteel wordt er gewerkt aan een voorstel daartoe. Ook wordt in het Russische parlement gewerkt om de maximale verblijfsduur op te heffen voor mensen uit de Volksrepublieken Loegansk en Donetsk (LNR en DNR).

De verklaring van de staatssecretaris komt na een vergelijkbare verklaring van Poetin kortgeleden tijdens een vraag-en-antwoordsessie. Poetin beloofde de procedure om Russisch burgerschap te verkrijgen te versimpelen voor mensen die de Oekraïense burgeroorlog zijn ontvlucht. Poetin antwoordde in het programma onder andere op vragen van vluchtelingen uit de DNR en LNR. In het programma gaf één van de vluchtelingen aan dat zij alleen illegaal kon worden in Rusland door de huidige regels, ook kwam zij in de problemen door de 90-dagen verblijfstermijn in Rusland. Terug kon ze niet, omdat haar kind werd behandeld voor psychische problemen.

 

Poetin stelde in zijn antwoord verder dat de immigratiekwestie ook verband houdt met de economische en demografische situatie in Rusland. De Russische president vernoemde uitdrukkelijk de gevolgen van de jaren ’90 in Rusland, die destijds en bijgevolg ook nu een generatie later ertoe hebben geleid dat er relatief weinig kinderen worden geboren.

Hoewel Rusland tot op heden de DNR en LNR niet erkent, heeft het al wel aangegeven alle officiële documenten uit de niet-erkende volksrepublieken te erkennen. Het gaat hier om bijvoorbeeld geboorte- en overlijdensaktes, maar ook paspoorten en kentekenplaten.

Een vergelijkbaar scenario speelde zich af in Zuid-Ossetië en Abchazië, twee niet-erkende landen die zich af hebben gescheiden van Georgië. Nadat toenmalig president Saakasjvili bekend maakte geen pensioenen en andere sociale zekerheid meer uit te betalen aan de burgers van Abchazië en Zuid-Ossetië, begon Rusland met het uitgeven van Russische paspoorten. Op die manier werd het voor inwoners van de niet-erkende landen makkelijker om een pensioen te ontvangen, zij het via de Russische Federatie. Het Russische burgerschap van een groot aantal Abchazen en Zuid-Osseten was een bijkomend argument voor Rusland om Zuid-Ossetië bij te staan toen er oorlog uitbrak met Georgië.