Vluchtelingen Montenegro moeten overleven in onmenselijke omstandigheden

door | 24 januari 2014

Podgorica – Na alle problemen die de bewoners van het vluchtelingenkamp Konik 2, bestaande uit zo’n 60 families al mee maakten, zijn ze getroffen door een nieuwe ramp. Midden in de winter is de elektriciteit van het kamp afgesloten en moeten ze overleven in onmenselijke omstandigheden.

De bewoners van het kamp zeggen dat de elektriciteit werd afgesloten zonder melding van het elektriciteitsbedrijf. Ook hulporganisaties zoals het Rode Kruis en UNHCR waren niet op de hoogte gebracht. Het gehele kamp gebruikte illegaal elektriciteit, al jaren, maar dat was algemeen bekend.

Als bewijs toont het elektriciteitsbedrijf onbetaalde facturen. De bewoners hebben echter nooit facturen ontvangen, evenmin bericht over hun elektriciteitsverbruik. “Hoe moeten we facturen betalen, die we nooit hebben ontvangen?” reageren diverse bewoners? “En waarom wordt juist nu, midden in de winter de elektriciteit afgesloten? Er is hier zelfs geen hout voorhanden om te stoken”.

Het elektriciteitsbedrijf trekt hoe dan ook aan het langste eind. Van een nieuwe aansluiting is geen sprake aangezien de bewoners van Konik 2 in het voorjaar moeten verhuizen naar het nabijgelegen kamp Konik 1.

Problemen in het kamp
Daarnaast kampen de bewoners met nog meer acute problemen. Er is geen riolering, er zijn twee waterplaatsen waar 360 mensen gebruik van moeten maken. De waterdruk is zo laag dat douchen praktisch onmogelijk is.

De bewoners smeken om in ieder geval tot het voorjaar te zorgen voor elektriciteit, om de koude winter te kunnen overbruggen. “Er zijn diverse EU-delegaties geweest, er zijn rapporten en beloftes voor hulp gedaan. Maar tot nog toe hebben we niets gezien, doet onze situatie er uiteindelijk niet toe?”