Vernietigend rapport over Britse interventie in Libië

door | 14 september 2016

De militaire interventie van het Verenigd Koninkrijk in Libië in 2011 berustte op gebrekkige inlichtingen en bespoedigde de politieke en economische instorting van het land. Dat stellen leden van het Britse Lagerhuis vandaag in een rapport.

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hadden het voortouw in een militaire interventie om het bewind van Muammar Khadaffi omver te werpen.

Sindsdien is Libië in chaos gestort. Diverse gewapende groepen voeren er nog altijd strijd, ‘Islamitische Staat’ heeft er voet aan de grond gekregen en mensensmokkelaars hebben een grote operatie opgezet, waarmee tienduizenden in bootjes de Middellandse Zee over gezet worden.

David Cameron, die van 2010 tot juli van dit jaar premier was, speelde een doorslaggevende rol in het besluit tot een militaire interventie, aldus het rapport van de commissie voor Buitenlandse Zaken. Cameron moet volgens de commissie dan ook verantwoordelijk gehouden worden voor het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de crisis in Libië.

“De acties van het Verenigd Koninkrijk in Libië waren onderdeel van een ondoordachte interventie, waarvan de gevolgen nog altijd nawerken”, aldus commissievoorzitter Crispin Blunt,lid van de Conservative Party. “Brits beleid in Libië voor en sinds de interventie van maart 2011 was gebaseerd op verkeerde aannames en een onvolledig begrip van het land en de situatie.”

Saillant detail is dat David Cameron eerder deze week aftrad als lid van het Lagerhuis. Dat deed hij zogezegd om zijn opvolger als premier, Therese May niet voor de voeten te lopen. Hij zal echter allicht ook de eer aan zichzelf hebben willen houden, door niet pas na dit rapport af te treden.

Lees ook:

  • Waarom moest Khadaffi eigenlijk weg?
  • Uitgelekt NAVO-rapport: Libië bijna ‘failed state’
  • Partij in Libische burgeroorlog dreigt duizenden migranten door te laten
  • Europa heeft instabiliteit Noord-Afrika aan zichzelf te danken
  • De harde waarheid: Er komt geen einde aan migratiestromen