Door Robert Tieleman.
Verkeerd voorgelicht
Nederland is op het verkeerde been gezet, het is tijd dat iedereen begrijpt waar hij of zij aan toe is. In de speech van afgelopen maandag leek het of de Nederlandse regering groepsimmuniteit nastreefde als ultiem middel tegen de uitbraak van het corona virus, om zo een cordon sanitaire te leggen om de kwetsbare ouderen. Daar waar andere landen over een tijd een 2e piek in het aantal corona besmettingen zou meemaken werd dit op deze manier in Nederland voorkomen. Vandaag bleek bij het beantwoorden van kamervragen dat dit niet zo bedoeld was door het RIVM. Of dit was ingegeven door de internationale kritiek op dit plan moet later maar uitgezocht worden. Feit is dat met name veel jonge en gezonde mensen het gevoel hebben gekregen dat het voor hun niet erg zou zijn om ziek te worden. Zij zouden over het algemeen slechts milde verschijnselen krijgen en het zou helpen om groepsimmuniteit op te bouwen. Het zijn deze boodschappen die de bevolking ten onrechte gerustgesteld hebben. Geen wonder dat met name de jongeren denken dat zij zich daarom minder strikt aan de regels hoeven te houden. Let wel, het heeft geen zin om mensen te beschuldigen, iedereen heeft zijn best gedaan om een ramp te voorkomen. Helaas is het besef bij de politiek een paar weken te laat ingedaald, al dan niet door minder gelukkige voorlichting. Ik wil ook geen paniek zaaien, maar wel graag een reëel beeld geven van wat ons de komende weken te wachten staat en uitleggen welke maatregelen u zelf kunt nemen.
De ernst van de zaak
In Nederland zijn nu 408 patiënten in het ziekenhuis opgenomen geweest, waarvan 171 op de intensive care. Nederland rapporteerde de eerste dode op 2 maart, en vandaag op 18 maart zijn dat er 58. Dat lijkt misschien nog geen drama, maar er is een dagelijkse toename van 20% in het aantal dodelijke slachtoffers. De intensive care behoefte neemt in een nog sneller tempo toe, waardoor over 2 weken, wanneer de recent afgeroepen maatregelen hopelijk enige effect krijgen, alle maximaal beschikbare intensive care bedden belegd zullen zijn met corona patiënten. Er zijn echter ook andere ziektebeelden waar intensive care capaciteit voor nodig is. Corona patiënten liggen gemiddeld 14 dagen op de intensive care, dus over 1 tot 2 weken is er een groot probleem, om over de weken daarna nog maar te zwijgen. Als u nu besmet wordt is er tegen de tijd dat u over 2 weken eventueel echt ziek wordt geen volwaardig intensive care bed meer beschikbaar. En ook in noord- en oost-Nederland, waar de besmettingsgraad nog laag is zullen alle bedden belegd zijn met patiënten, overgeplaatst uit Brabant en Limburg.
Wat kunt u zelf doen?
Ik raad u daarom allemaal aan, blijf binnen! Houd afstand! Zorg dat u geen besmetting oploopt, doe het voor u zelf, maar doe het ook voor ons. U klapt voor ons, elke avond. U luidt de kerkklokken voor hoop en troost. U organiseert spontaan kinderopvang voor hen die moeten werken in de zorg. U doneert mondmaskers, omdat uw bedrijf deze momenteel niet nodig heeft. Dit zijn prachtige hartverwarmende initiatieven die ons enorm steunen. Maar stel uw eigen gezondheid niet op het spel, met de kans uiteindelijk in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden, en een gevaar voor uzelf, of voor ons te zijn. Zorg ervoor dat de druk op de zorg afneemt, zodat er weer voldoende opvang beschikbaar komt.
Neem uw verantwoordelijkheid, vermijd fysiek contact, voor uzelf en voor ons!
18 maart 2020
Robert Tieleman is cardioloog te Groningen