Verenigde Staten nemen nauwelijks Syrische asielzoekers op

door | 12 mei 2016

De Verenigde Staten hebben in de afgelopen zeven maanden niet meer dan 1.736 Syrische asielzoekers opgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse statistische dienst, zo meldt het Duitse persbureau dpa. De regering houdt echter vast aan haar streven om tegen september 10.000 Syriërs te hebben opgenomen, aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Als reden voor de stokkende asielprocedure worden de uitgebreide onderzoeken naar mogelijke terroristische banden van de Syriërs in kwestie aangevoerd. “Personen die via het vluchtelingenprogramma naar de VS komen, ondergaan meer controles en onderzoeken dan ieder ander die in de Verenigde Staten komt”, aldus de woordvoerder.

In september van vorig jaar kondigden de VS aan tenminste 100.000 asielzoekers uit de hele wereld op te zullen nemen. “We doen wat we op korte termijn kunnen”, benadrukte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en verklaarde dat vanaf oktober 10.000 Syriërs naar de VS mogen komen. Daartoe heeft de VS in de Jordaanse hoofdstad Amman een bureau ingericht om het proces aan te zwengelen.

In de afgelopen vijf jaar verlieten volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR circa 4,8 miljoen Syriërs hun land. De buurlanden van Syrië vangen de meeste vluchtelingen op. Vanuit Turkije trekken velen verder naar Europa. Duitsland heeft in 2015 zo’n 430.000 Syriërs geregistreerd.