Amerikanen creëren bruggenhoofd in Syrië

door | 25 januari 2016

Vanaf eind september heeft Rusland in Syrië het initiatief in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) naar zich toegetrokken. Sindsdien proberen de Verenigde Staten verbeten weer een voet tussen de deur te krijgen. Dat wordt echter bemoeilijkt doordat de bondgenoten van de Amerikanen het laten afweten. Sinds augustus 2014 zou een coalitie onder leiding van de VS al de IS bestrijden, met weinig succes echter.

Het Pentagon ergert zich aan de geringe steun van Amerika’s bondgenoten. De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter heeft dan ook opgeroepen tot meer inzet van de zijde van andere coalitieleden: “Velen doen niet genoeg of helemaal niets”, aldus Carter in de marge van het World Economic Forum in Davos. De VS kunnen volgens de minister veel doen, maar de bondgenoten moeten ook “hun deel” bijdragen.

In Washington bestaat met name grote onvrede over Turkije en Saoedi-Arabië. In Riaad lijkt men zich meer op de oorlog  in Jemen te richten en Turkije staat al maanden onder de verdenking lucratieve handel met IS te drijven, in plaats van ze te bestrijden.

De Amerikaanse vice-president Joe Biden laat er enkele dagen voor de hervatting van vredesgesprekken in Genève geen misverstand over bestaan, een politieke oplossing van het conflict zou het beste zijn, “maar mocht dat niet mogelijk zijn, dan zijn we voorbereid [het conflict] tot een militaire ontknoping te voeren en Daesh (IS, red.) te verdrijven.”

[contextly_sidebar id=”WwFvPviQTZ227XmXbR9QaOtQF8mTaq9F”]Ogenschijnlijk met dit scenario in gedachte, zijn de Amerikanen nu begonnen een steunpunt voor hun strijdkrachten tot stand te brengen in Syrië. Zowel Syrische bronnen als persbureau AFP melden dat Amerikaanse bijzondere eenheden en experts reeds enkele maanden bezig zijn om een agrarisch vliegveld in Rmelan, in het uiterste noordoosten van Syrië, uit te bouwen, zodat daar helikopters en vrachtvliegtuigen kunnen landen, bijvoorbeeld om uitrusting en munitie aan de Koerden te leveren.

Zo’n honderd Amerikaanse experts zouden samen met militanten van de Koerdische Volksverdedigingseenheden (YPD) de landingsbaan van het vliegtuig, die tot nu toe alleen voor kleine agrarische vliegtuigjes gebruikt werd, uit te breiden en te verlengen tot 2.700 meter.

Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten spreekt desgevraagd bagatelliserend van “een voortdurende zoektocht naar verbetering van de logistiek”. Waar de Russen door de regering in Damascus zijn gevraagd om aan de zijde van de Syrische strijdkrachten IS en andere terroristenmilities te bestrijden, is een Amerikaanse operatie in Syrië zonder toestemming van Damascus een evidente schending van het internationaal recht.