Verenigd Rusland wint verkiezingen op de Krim

door | 15 september 2014

Regeringspartij Verenigd Rusland heeft de verkiezingen op het schiereiland de Krim gewonnen, zo meldt persbureau Novosti Krima. Nadat de Krim als republiek onderdeel is geworden van de Russische Federatie waren er nieuwe verkiezingen voor het parlement van de republiek nodig. Die werden zondag gehouden.

Waar het parlement van de Krim toen het nog onderdeel van Oekraïne was werd gedomineerd door de Partij van de Regio’s van Vladimir Janoekovitsj, heeft nu de Russische regeringspartij Verenigd Rusland de verkiezingen voor het regionale parlement meer dan overtuigend gewonnen. Na telling van twee derde van de stemmen heeft Verenigd Rusland zo’n zeventig procent van de stemmen. De nationalistische Liberaal-Democratische Partij van Rusland heeft zo’n acht procent. De Communistische Partij heeft tot nu toe ruim vier procent, zodat het er op lijkt dat ze de kiesdrempel niet zal halen. De sociaaldemocratische partij Rechtvaardig Rusland en diverse kleine partijen hebben minder dan twee procent van de stemmen gekregen en worden vrijwel zeker niet in het regionale parlement vertegenwoordigd.

Diverse zittende parlementariërs, zoals parlementsvoorzitter Vladimir Konstantinov van de Partij van de Regio’s en premier Sergei Aksijonov, leider van de partij Russische Eenheid, hadden zich voor de verkiezingen bij Verenigd Rusland aangesloten.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

Het parlement van de Krim is teruggebracht van 100 naar 75 leden. Daarvan worden er 50 via een proportioneel systeem van partijlijsten gekozen en 25 als vertegenwoordiger van een district. Verenigd Rusland heeft in alle 25 districten een absolute meerderheid gewonnen. De opkomst in de verkiezingen was ruim 52%. Ingezetenen van de Krim die nog geen Russisch paspoort hadden, konden na vertoon van hun Oekraïense legitimatie stemmen. Door het opbreken van de aanvoerlijnen vanuit Oekraïne, is het prijspeil op het schiereiland enigszins gestegen, toch denken de meeste inwoners niet dat men in Oekraïne beter af zou zijn, zo bericht een correspondent van Deutsche Welle. Leiders van de Krim-Tataren, die zo’n 10% van de bevolking vormen, hadden opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen.

De regering van de autonome republiek de Krim trotseerde medio maart de illegale de facto regering in Kiev, door een referendum te houden over afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij de Russische Federatie. In dat referendum sprak 96,77% van de kiezers zich uit voor aansluiting bij Rusland. Op 18 maart werden de Krim en de stad Sebastopol toegelaten tot de Russische Federatie. De Republiek de Krim en de stad Sebastopol vormen samen een federatiedistrict. De status van de Krim als onderdeel van de Russische Federatie wordt door Oekraïne en het Westen niet erkend, zij blijven de Krim als onderdeel van Oekraïne zien. Diverse Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse staten hebben het referendum wel erkend. Een groot aantal landen, waaronder China heeft de toetreding van de Krim tot de Russische Federatie erkend noch veroordeeld. Zo was de ambassadeur van Israël kennelijk bewust afwezig bij de stemming over een resolutie over de ‘territoriale integriteit van Oekraïne’. Zuid-Afrika verklaarde zijn onthouding van stemming bij deze resolutie door te wijzen op het feit dat de crisis in Oekraïne niet is veroorzaakt door het referendum op de Krim en dat de resolutie niet bevorderlijk was voor de dialoog. Voor diverse landen hangt de keuze voor erkenning van de gang van zaken rond de Krim en het al of niet stemmen over resoluties in de algemene vergadering van de Verenigde Naties daarover samen met eigen territoriale claims of regio’s met een hang naar afscheiding.