Vanaf basis in Iran kan Rusland nog meer luchtbombardementen op IS uitvoeren

door | 17 augustus 2016

Diverse persbureaus melden dat de Russische luchtmacht nu gebruik kan maken van een luchtmachtbasis in Hamedan in Iran. De Iraanse regering heeft dat bevestigd.

De Russische luchtmacht kon al gebruik maken van een vliegveld in Latakia in Syrië, maar dat is een vliegveld dat gemaakt is voor de burgerluchtvaart en zodoende niet geschikt is voor zware bommenwerpers. Tot nu toe moesten zware bommenwerpers van de Russische luchtmacht opstijgen vanaf Mozdok in Noord-Ossetië, om vervolgens over de Kaspische Zee, Iran en Irak naar Syrië te vliegen.

Ту-22М3_77

Dat de Russische bommenwerpers nu vanuit Iran op kunnen stijgen maakt de aanvliegroute 60% korter. Dat betekent dat er meer vluchten uitgevoerd kunnen worden en het aantal bommen per vlucht opgevoerd kan worden.

 

Incirlik

Turkse regeringsleden hebben in de media ook reeds gespeculeerd over het openstellen van de luchtmachtbasis van Incirlik voor Russische operaties tegen IS. Dat zou de aanvliegroute verder kunnen bekorten. Het is echter mogelijk dat de Turken uiteindelijk niet daadwerkelijk daartoe besluiten, maar de suggestie slechts gebruiken om druk uit te oefenen op de Verenigde Staten en de NAVO, die reeds van de luchtmachtbasis in Incirlik gebruik maken.

De luchtmachtbasis in Incirlik speelde naar verluidt ook een rol in de mislukte staatsgreep. Daarnaast zijn er Amerikaanse kernwapens gestationeerd. Naast Turkse en Amerikaanse, verblijven er momenteel ook Duitse militairen op de basis.

Tegenover de Turkse speculaties over openstelling van de basis in Incirlik voor de Russen, is in Amerikaanse media de vraag of de kernwapens daar wel veilig zijn het gesprek van de dag. De Amerikaanse militaire aanwezigheid in Turkije compliceert het vraagstuk van Turkse militaire samenwerking met andere landen zoals Rusland en Iran. Zodoende zal er op korte termijn waarschijnlijk alleen ten aanzien van IS samengewerkt kunnen worden.

Intussen maakt de Turkse president Erdogan zich gereed voor een officieel bezoek aan Teheran, volgende week, om met de Iraanse regering te spreken over samenwerking. Daarbij zullen naast economische samenwerking ongetwijfeld ook Syrië en de Koerdische kwestie op de agenda staan.