De multimiljardair George Soros, wiens organisaties zich in allerlei landen in interne politieke aangelegenheden mengen, is in het vizier van een rechtse organisatie in de Verenigde Staten gekomen. De stichting Judicial Watch wil via de rechter afdwingen dat de Amerikaanse regering openheid van zaken geeft over subsidies die zij verstrekt heeft voor projecten van organisaties uit het netwerk van Soros.
Aanleiding zijn beschuldigingen van de Macedonische regering, dat hiermee de facto een poging tot omverwerpen van de Macedonische regering gefinancierd is. Aangeklaagden zijn het Amerikaanse State Department (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en de daaronder ressorterende organisatie USAID.
Tom Fitton, voorzitter van Judical Watch, verklaarde in een persbericht:
De regering Obama leek er op uit te zijn het geld van de belastingbetalers voor de financiering van Soros-projecten uit te geven. Trumps vertegenwoordigers bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en bij USAID zouden actie moeten ondernemen om de Obama-Soros-subsidiekraan bloot te leggen.
Judicial Watch daagt de beide instellingen voor de rechter, omdat ze op verzoeken van de organisatie en van diverse Republikeinse Congresleden om informatie over de verstrekte subsidies niet gereageerd hebben.
Feit is dat de Amerikaanse regering tussen februari 2012 en augustus 2016 via een USAID-programma genaamd Civil Society Project bijna vijf miljoen dollar aan de Open Society Foundation Macedonia (FOSM) en vier lokale dochterorganisaties overmaakte. Het programma werd daarop verlengd tot 2021 en het budget volgens gegevens van een jurist van Judicial Watch, William Marshall, zelfs nog verhoogd tot 9,5 miljoen dollar.
“De aan FOSM gelieerde dochterorganisaties ontvangen Amerikaanse belastinggelden via het Civil Society Project van USAID en zijn nauw verbonden met de politieke oppositiepartij [SDSM] in Macedonië [..]. Ze dragen onschuldig klinkende namen, maar ageren politiek subversief.”
Mede door de Amerikaanse subsidies kon de SDSM in de laatste parlementsverkiezingen winst boeken. Hoewel ze regeringspartij VMRO-DPMNE niet voorbij wist te streven, kon de partij een regering vormen met diverse partijen van de Albanese minderheid.
De Albanezen waren in Tirana, gefaciliteerd door de Albanese premier Edi Rama, echter overeengekomen daarvoor zeer hoge eisen te stellen. SDSM-leider Zoran Zaev wilde zo graag regeren, dat hij daar mee akkoord ging. President Gjorge Ivanov oordeelt echter dat ze in strijd zijn met de grondwet en de integriteit van het land in gevaar brengen.