UKIP wint voor het eerst zetel in Lagerhuis

door | 10 oktober 2014

De eurosceptische UK Independence Party (UKIP) is er voor het eerst in geslaagd een van haar kandidaten verkozen te krijgen in het Britse Lagerhuis.

In Clacton werden donderdag tussentijdse verkiezingen gehouden nadat het lokale parlementslid Douglas Carswell was overgestapt van de Conservatieven naar UKIP. Peilingen voorspelden al dat UKIP hierdoor voor het eerst een lid verkozen zou krijgen in het Lagerhuis, maar dat Carswell maar liefst 60% van de stemmen zou krijgen was niet verwacht. Als Conservatieve kandidaat in 2010 kreeg hij 53% van de stemmen. Dezelfde dag werden ook tussentijdse verkiezingen gehouden in Heywood and Middleton, vanouds een Labour-bolwerk. Ook hier deed UKIP het met 39% van de stemmen boven verwachting goed, maar ging de zetel naar de Labour-kandidaat die 41% van de stemmen kreeg.

“Zij die regeren kunnen niet langer zomaar aannemen te weten wat goed is voor de mensen waarover zij regeren”, aldus Carswell na het bekend worden van zijn overwinning. “Knusse kartelpolitiek is geen betekenisvolle democratie. Er komt verandering.”

Het is echter niet waarschijnlijk dat UKIP er in de reguliere parlementsverkiezingen in mei volgend jaar in slaagt meer dan een handvol van de 650 leden van het Lagerhuis verkozen te krijgen. Voor UKIP, die door het first-past-the-post-systeem lange tijd niet door kon dringen tot het Lagerhuis, is het echter al een belangrijke vooruitgang om überhaupt een afgevaardigde daar te hebben. Als de eurosceptici er in het voorjaar in slagen om meerdere afgevaardigden verkozen te krijgen – momenteel wordt gesproken met diverse Conservatieve Lagerhuisleden die een overstap overwegen, dan zou dat het allicht lastiger maken voor de Conservatieve Partij of Labour om een regering te vormen.

Waar de vorming van de huidige coalitieregering van de Conservatieven met de Liberaal Democraten destijds als een novum gezien werd, zou het wel eens zo kunnen zijn dat, mede door de doorbraak van UKIP, coalitieregeringen in de voorzienbare toekomst onvermijdelijk blijven. Dat UKIP het ook goed deed in Heywood and Middleton laat nog maar eens zien dat UKIP ook in staat is stemmen bij de sociaaldemocraten weg te trekken. Zodat mogelijk ook Labour bij een overwinning in de verkiezingen niet zonder coalitiepartner zou kunnen regeren.

Douglas Carswell was in augustus overgelopen van de Conservatieven naar UKIP, naar eigen zeggen omdat hij er geen vertrouwen in had dat premier David Cameron zou slagen in zijn voornemen de relatie met de Europese Unie te hervormen. Door zijn stap moesten er vervroegde verkiezingen gehouden worden in zijn kiesdistrict. David Cameron heeft toegezegd dat hij zal proberen de relatie met de EU opnieuw uit te onderhandelen, om vervolgens in 2017 een referendum te houden over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk.

Een ander Conservatief Lagerhuislid dat is overgestapt naar UKIP is Mark Reckless. In Rochester and Strood, zijn kiesdistrict, worden in november tussentijdse verkiezingen gehouden. Zijn kansen zijn minder goed dan die van Carswell. Reckless heeft een geringere persoonlijke bekendheid en UKIP is minder populair in Rochester dan in Clacton.