UKIP verovert tweede zetel in Westminster

door | 21 november 2014

De eurosceptische UK Independence Party is er voor de tweede keer in geslaagd in een tussentijdse verkiezing een zetel in het Lagerhuis van het Britse parlement te veroveren. Lagerhuislid Mark Reckless was overgelopen van de Conservatieve Partij naar UKIP en is nu opnieuw gekozen.

Reckless/UKIP behaalde met 16.867 stemmen iets meer dan 42% van de stemmen in Rochester en Strood. De kandidaat van de Conservatieve Partij kwam op de tweede plaats met 13.947 en Labour op drie met 6.713. Vorige maand werd Douglas Carswell al gekozen in de tussentijdse verkiezingen van Clacton, ook hij was overgestapt vanuit de Conservatieve Partij.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

Dat UKIP niet alleen in Clacton maar ook in Rochester er in geslaagd is de verkiezingen te winnen, geeft aan dat de partij voor de gevestigde partijen en vooral voor de Conservatieven in toenemende mate een bedreiging vormt om rekening mee te houden. De kansen voor UKIP leken in Rochester op voorhand geringer dan in Clacton. “Rochester and Strood was onze 271e meest veroverbare zetel”, aldus Reckless. “Als we hier kunnen winnen, dan kunnen we het door heel het land.” In mei 2015 vinden er landelijk verkiezingen voor het Lagerhuis plaats.

Het verlies van de zetel aan UKIP is een bittere nederlaag voor premier David Cameron en zijn Conservatieven. Ze hadden alles gemobiliseerd om de zetel te behouden. Diverse ministers en Cameron zelf brachten herhaaldelijk campagnebezoeken aan Rochester, maar het mocht niet baten.