Heeft UKIP nog toekomst? Politici lopen weg

door | 8 april 2017

Het enige Lagerhuislid van de UK Independence Party heeft onlangs bekend gemaakt dat hij de partij verlaat. Douglas Carswell maakte op zijn blog bekend verder te willen als partijloze afgevaardigde.

Nadat de Britten in een referendum voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stemden is dit inmiddels “veilig gesteld”, zo motiveerde Carswell. “Daarmee hebben we de loop van de geschiedenis van ons land ten goede gekeerd.”

Carswell had in de zomer van 2014 de overstap gemaakt van de Conservatieve Partij naar UKIP. In oktober 2014 was hij de eerste afgevaardigde die voor UKIP in het Lagerhuis gekozen werd.

Zijn relatie met de partijleiding was lange tijd gespannen. Uiteindelijk riep toenmalig partijleider Nigel Farage Carswell in februari zelfs op om UKIP te verlaten vanwege gedrag dat de partij beschadigd zou hebben.

Enige tijd later maakte Mark Reckless bekend dat hij UKIP verlaat om zich weer bij de Conservatieve Partij aan te sluiten. Reckless was net als Carswell als Conservatief Lagerhuislid overgestapt naar UKIP. Hij slaagde er echter net niet in om herkozen te worden. Inmiddels is hij lid van de Nationale Vergadering van Wales en heeft daar nu de UKIP-fractie verruild voor die van de Conservatieve Partij.

Afgezien van 20 leden van het Europees Parlement heeft UKIP nu nog 3 leden van het Hogerhuis en 5 leden van de Nationale Vergadering van Wales. Verder heeft de partij een kleine vijfhonderd lokale mandaten. Het gegeven dat het Verenigd Koninkrijk momenteel stappen onderneemt om uit de Europese Unie te vertrekken, trekt echter de zin van het voortbestaan van de partij in twijfel, aangezien het verzet tegen de Europese integratie het belangrijkste speerpunt is.

Lees ook:

  • UKIP kan niet zonder Farage
  • Wat er mis is met de Britse rechtervleugel