UKIP lijkt in oktober voor het eerst in Lagerhuis te komen

door | 1 september 2014

Het Conservatieve Lagerhuislid voor Clacton Douglas Carswell is overgestapt naar de eurosceptische UK Independence Party (UKIP). Zijn overstap betekent dat er in waarschijnlijk in oktober een tussentijdse verkiezing gehouden moet worden in zijn kiesdistrict. De eerste peiling sinds zijn overstap wijst uit dat hij goede kans heeft herkozen te worden, maar dan voor UKIP.

Volgens de peiling zou 64% van de kiezers in het district op Carswell/UKIP stemmen, zo meldt het dagblad Daily Mail. Carswell lijkt de stemming in zijn district goed aangevoeld te hebben, want 57% van hen die aangeven op Carswell/UKIP te stemmen, doet dat vanwege UKIP, terwijl 34% vooral voor de persoon Carswell kiest. Van de kiezers die in 2010 Conservatief stemden, juicht ongeveer de helft de stap van Carswell toe, terwijl 17 procent hem als verrader ziet. 54 procent van de ondervraagden is van mening dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie moet verlaten en gevraagd naar de belangrijkste zorgen van kiezers, wordt immigratie veruit het meest genoemd (47%).

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

De stap van Carswell maakt dat UKIP – die zich sinds jaren in een groeiende afvaardiging naar het Europees Parlement mag verheugen en ook al enkele leden van het Hogerhuis telt,  in oktober goede kansen heeft voor het eerst een afgevaardigde naar het Lagerhuis te kunnen sturen. In 2010 nam UKIP niet deel aan de verkiezingen in het kiesdistrict van Carswell en verbeterde zo de kansen van de eurokritische toenmalige Conservatief. De Conservatieve Partij volgt UKIP in de peiling voor Clacton met nog slechts 20% van de stemvoornemens ene verlies van 33 procentpunten ten opzichte van 2010.

Diverse eurokritische Conservatieve Lagerhuisleden zouden intussen onderhandelingen voeren met UKIP om er voor te zorgen dat er geen UKIP-kandidaat tegen hen aantreedt in de komende reguliere parlementsverkiezingen.


Lees ook Derek Turners analyse: Wat er mis is met de Britse rechtervleugel