Kredietcrisis. Iedereen praat erover. Iedereen leeft ermee. Maar wat is nu eigenlijk crediet, en wat is crisis. En hoe staan die twee in verband met elkaar? We nemen een kijkje in het land waar de kredietcrisis begon, en hoe dit kon gebeuren.
De hedendaagse Amerikaan betaalt met dollars, geen dollars als munt- en papiergeld, maar vooral plastic geld. Overal waar men komt, betaalt men met een credit card.
Betalen met de credit card werkt volgens het ‘kopen op afbetaling’ systeem. Zo’n kaart is dus een pasje met geld dat je eigenlijk niet hebt, maar wel kunt gebruiken tot een bepaald bedrag, en later een keertje moet betalen. Het woordenboek noemt dit: “uitstel van betaling”. We kunnen dus concluderen dat een Amerikaan voor al zijn aankopen leningen doet. Het zij klein, het zij groot.
De Amerikaanse crediet economie bestaat grofweg uit drie elementen; Huiseigenaren, banken en investeerders, die elkaar in stand houden.
Een gemiddelde Amerikaan woont graag in een mooi huis. Genoeg geld heeft hij niet dus regelt hij een hypotheek. De Amerikaan is vanaf nu huiseigenaar. De Amerikaanse bank koopt duizenden hypotheken van huiseigenaren op, en ontvangt nu maandelijks geld van deze huiseigenaren. Dit geld wordt beschikbaar gesteld voor investeerders die weer handelen in aandelen. Goed voor allemaal, voor de huiseigenaren, want de huiswaarde stijgt. De economie groeit en bloeit.
Helaas blijkt maar al te regelmatig dat de mens niet in staat is een goed rentmeester te zijn. Mensen gaan boven hun stand leven, blijven geld uitgeven voor hun prachtige leven, kopen grotere huizen, dus hogere hypotheken, want de huizenmarkt blijft stijgen.
En dan… het keerpunt in de geschiedenis van de crediet economie.
Een Amerikaan kan zijn schuld niet meer betalen. De maandelijkse geldstroom naar de bank stopt, en zijn huis wordt eigendom van de bank. Geen probleem, want de huizenwaarde is toch hoog. Totdat… meerdere Amerikanen kunnen hun schulden niet betalen, en de bank steeds meer huizen in bezit krijgt. Zo ontstaat er meer aanbod in huizen dan er vraag is, wat resulteert in een dalende huizenmarkt.
Een andere huiseigenaar redeneert nu; “Waarom zou ik mijn hypotheek van $400.000 gaan betalen als het huis nog maar $110.000 waar is?” En verlaat zijn huis. Gevolg is dat de bank geen inkomende geldstroom meer heeft, maar huizen. De bank kan de investeerders niet meer van geld voorzien.
Het financiele systeem zit muurvast. De bank heeft geen geldstroom meer, en raakt zijn nu waardeloze huizen niet kwijt, en gaat failliet. De investeerders hebben hun geleend geld al geinvesteerd in aandelen die nu waardeloos zijn, en gaan ook failliet. En de huiseigenaar? Die staat al op straat… met lege handen.
De crisis begon met een creditcardschuld en een te hoge hypotheek. Trek er je les uit. Welkom in de kredietcrisis.