De Turkse minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci heeft gezegd dat de verstoorde relatie tussen het Westen en Rusland kansen biedt voor Turkije. In reactie op Europese en Noord-Amerikaanse sancties heeft Rusland onder andere een embargo op bepaalde voedselproducten uit die landen ingesteld. Turkije ondervindt nu een toenemende vraag naar die producten vanuit Rusland.
Turkse ondernemers merken reeds een toenemende vraag naar pluimvee en zeevruchten en zouden ook in toenemende vraag naar groente en fruit kunnen voorzien. In 2013 was Turkije de op vier na grootste exporteur van voedsel naar Rusland. Daarnaast ziet Zeybekci ook kansen voor een toename in de export van consumptiegoederen. “Ik zie Rusland als een kans voor Turkije”, aldus de minister. “Ik denk niet dat de problemen tussen Rusland en het Westen op de lange termijn houdbaar zijn.”
De Griekse regering reageerde ontstemd op de uitspraak van de Turkse minister en stelde dat Turkije de situatie probeert uit te buiten. De Europese Commissie heeft nog niet op de uitspraken gereageerd, in ieder geval niet openlijk. Als EU-kandidaatlid wordt Turkije geacht zich aan te sluiten bij EU-Buitenland Beleid. Turkije zit echter al zo lang in de wachtkamer voor het EU-lidmaatschap dat het allicht liever eieren voor zijn geld kiest.
[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!
[/note]
Eerder bevestigde de Servische premier Alexander Vucic dat zijn regering een officiële waarschuwing had gekregen om haar export naar Rusland niet te vergroten. Servië onderhoudt vanouds warme banden met Rusland, maar is inmiddels ook de weg naar Europese integratie ingeslagen. Het land op de westelijke Balkan wordt omringd door EU-lidstaten en kandidaten. Vucic voegde dan ook toe dat Servië gehoor zal geven aan de waarschuwing. In dezelfde persconferentie bekritiseerde de Servische premier overigens de verkoop van tanks aan Oekraïne door diverse EU-lidstaten.
Op navraag van Griekse journalisten of Turkije een soortgelijke waarschuwing heeft gekregen als Servië en wat de Turkse reactie daar op was, wijst het Directoraat Generaal voor Uitbreiding alleen op de conclusies van de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken van 15 augustus, waarin kandidaat-lidstaten worden opgeroepen de voedselembargo’s niet uit te buiten, en dat deze zoals gebruikelijk aan alle betrokkenen gecommuniceerd zijn.
Naast Turkije lijken ook diverse Latijns-Amerikaanse landen te zullen profiteren van de Russische maatregelen. De Russische premier Dimitri Medvedev kondigde afgelopen donderdag een embargo voor een jaar af op diverse basisvoedselproducten uit de EU, Noorwegen, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Rusland was tot nu toe de grootste afnemer van Europese groente en fruit en de op een na grootste afnemer van Amerikaans pluimvee.
Zeybekci stelt tegenover persbureau Reuters dat Turkije al langer met Rusland in gesprek is over het vergroten van de handel. Turkije heeft ook belangstelling voor het vormen van een douane-unie met Rusland en Centraal-Aziatische landen als Kazachstan en Kirgizië.