De Turkse regering heeft de Russische gewaarschuwd dat aanhangers van Fethullah Gülen in Kirgizië een staatsgreep zouden kunnen ondernemen. De Centraal-Aziatische bondgenoot van Rusland is van geostrategisch belang.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zei maandagavond dat aanhangers van Gülen ook in Kirgizië een couppoging zouden kunnen doen, zo bericht Haberler. De Kirgizische president Almasbek Atambajev staat op goede voet met zowel de Russische als de Turkse regering en zou een rol hebben gespeeld in de verzoening tussen Poetin en Erdogan, nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald.
In 2010 vond er in Kirgizië al een mislukte poging tot een zogenaamde Kleurenrevolutie plaats, de Tulpenrevolutie, waarin door de Amerikaanse overheid en multimiljardair George Soros gefinancierde ngo’s een belangrijke rol speelden.De revolutie mislukte echter en zodoende is de op Rusland georiënteerde regering in Bisjkek nog steeds aan de macht.
De Kirgiezen zijn een aan de Turken verwant volk. Tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie maakte het Centraal-Aziatische land daar deel van uit. Kirgizië ligt op de traditionele Zijderoute, tussen Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en China. Aan de Chinese kant van de grens wonen de verwante Oeigoeren. Er is een Russische luchtmachtbasis en een Amerikaanse, die niet meer in gebruik is, maar een rol heeft gespeeld in de missies in Afghanistan. Kirgizië is net als Rusland en diverse andere landen in de regio lid van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie (SSO), de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie (CVVO) en de Euraziatische Economische Unie (EAEU). Samen met Turkije, Azerbeidzjan en Kazachstan is het lid van de Turkse Raad.