Turkije stevent op nieuwe verkiezingen af

door | 19 augustus 2015

De Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft dinsdag na wekenlange onderhandelingen formeel zijn mandaat om een regeringscoalitie te formeren terug gegeven aan president Erdogan. Dit betekent dat waarschijnlijk een zakenkabinet gevormd moet worden om nieuwe verkiezingen te organiseren.

Davutoglu moest een coalitiepartner voor zijn centrum-rechtse AK-Partij vinden, nadat deze in de verkiezingen afgelopen juni haar meerderheid had verloren. De AKP is al vanaf 2002 aan de regering in Turkije en heeft ook steeds een meerderheid van de zetels in het parlement bezet.

President Erdogan zou nu theoretisch de centrum-linkse CHP het mandaat kunnen geven een poging te doen een coalitie te vormen. Maar het is zeer onwaarschijnlijk dat die partij er in zou slagen voor de grondwettelijk voorgeschreven datum van 23 augustus nog een kabinet te formeren.

Als er op 23 augustus geen regering gevormd is, schrijft de grondwet voor dat de president Davutoglu’s huidige demissionaire regering moet ontbinden  en er een interim-regering moet komen waaraan alle partijen bewindspersonen bij kunnen dragen. Die interim-regering moet dan nieuwe parlementsverkiezingen organiseren.

Zelfs de vorming van zo’n interim-regering zal moeilijk zijn in de sterk verdeelde Turkse politiek. De Koerdische HDP heeft reeds laten weten kandidaten te hebben voor functies in een interim-kabinet. De nationalistische MHP wil echter zelfs hieraan niet meewerken.

Maandag had Davutoglu nog een laatste poging gedaan om de nationalistische MHP te overtuigen een minderheidskabinet van de AKP te steunen in ruil voor vervroegde verkiezingen. De gedachte was dat de nationalisten wel zouden willen voorkomen dat er Koerden in de regering komen. MHP-leider Devlet Bahceli voelde echter niet voor de avances van Davutoglu. Sommigen speculeren dat de nationalisten hopen dat verontwaardiging onder Turkse kiezers over de deelname van Koerden aan de interim-regering de MHP meer stemmen op zal leveren in de vervroegde verkiezingen.