Tsjechische sociaaldemocraten laten belastingverhogingen varen omwille van coalitieakkoord

door | 12 december 2013

De Tsjechische sociaaldemocraten, die bij de laatste parlementsverkiezingen onverwacht enkele zetels verloren maar niettemin de grootste partij bleven, hebben een regeerakkoord bereikt met ANO en de christendemocraten. Een belangrijk punt in de onderhandelingen waren de door de sociaaldemocraten gewenste belastingverhogingen, die nu van tafel zijn.

Voor de verkiezingen bestond lange tijd de verwachting dat de sociaaldemocraten door de deconfiture van de rechtse coalitie, die ten onder ging aan interne verdeeldheid en omkopings- en afluisterschandalen, grote winst zou boeken in de parlementsverkiezingen. Daarna zouden ze dan met gedoogsteun van de communisten een minderheidsregering kunnen vormen. Hoewel de partijen die bij de centrumrechtse regering van Petr Necas betrokken waren het inderdaad slecht deden in de verkiezingen, leverde dit de sociaaldemocraten niet de verwachtte winst op. In plaats van thuis te blijven, gaven veel van centrumrechtse kiezers hun stem aan ANO, een partij die is opgericht door de rijke zakenman Andrej Babis en tot nog toe niet in het parlement vertegenwoordigd was. Ook wisten de christendemocraten, die in 2010 onder de kiesdrempel gevallen waren, kiezers terug te winnen van het liberaal-conservatieve TOP’09 van Karel Schwarzenberg. Met respectievelijk 47 en 14 zetels, waren deze twee middenpartijen in staat de sociaaldemocraten aan een meerderheid in het 200 leden tellende parlement te helpen. Daarvoor wisten ze onder andere gedaan te krijgen dat de door de sociaaldemocraten voorgenomen verhogingen van de belastingen voor ondernemers, banken, telecom- en nutsbedrijven niet doorgaan. Vooral ANO had hier een punt van gemaakt. De christendemocratische KDU-CSL wist verder steun voor gezinnen met kinderen, regelgeving tegen woeker en aanpassingen van het pensioensysteem in het akkoord opgenomen te krijgen.

Beoogd premier Bohuslav Sobotka (links), in gesprek met ANO-onderhandelaar Babis (midden) en christendemocraat Pavel Belobradek.

Beoogd premier Bohuslav Sobotka (links), in gesprek met ANO-onderhandelaar Babis (midden) en christendemocraat Pavel Belobradek.

De centrumlinkse coalitie is ook overeen gekomen het begrotingstekort onder het door de EU verlangde maximum van 3% te houden. Later deze week wordt het volledige coalitieakkoord gepresenteerd. De partijen moeten het ook nog eens worden over de verdeling van de ministersposten. Pikante vraag is of Babis, die eigenaar is van grote bedrijven in de voedselverwerkende industrie en van twee landelijke dagbladen, ook minister wordt. De schijn van belangenverstrengeling zou voor hem nooit ver weg zijn, een onverkwikkelijke positie voor een leider van een partij die zich vooral geprofileerd heeft als bestrijder van corruptie.

Momenteel regeert nog een interim-regering onder leiding van Jiri Rusnok, een vertrouweling van de socialistische president Milos Zeman. Sobotka hoopt nog voor het einde van het jaar zijn regering te kunnen presenteren.