Tsjechische president Milos Zeman gaat voor tweede termijn

door | 10 maart 2017

De Tsjechische president Milos Zeman is in de presidentsverkiezingen die in januari 2018 gehouden moeten worden beschikbaar voor een tweede termijn, zo melden Tsjechische media.

Op een feest ter gelegenheid van de vierde verjaardag van zijn inauguratie als president, kondigde Zeman donderdagavond aan dat hij in 2018 beschikbaar is voor een tweede termijn van vijf jaar. Zeman was in 2013 de eerste direct gekozen president van Tsjechië. Voordien werd de president door het parlement gekozen.

De 72-jarige sociaaldemocraat is al net zo’n uitgesproken figuur als zijn conservatief-liberale ambtsvoorganger Vaclav Klaus. Zodoende laat hij weinig Tsjechen onverschillig, enerzijds heeft hij felle tegenstanders, anderzijds warme voorstanders. Zeman gooit regelmatig een knuppel in het politiek-correcte hoenderhok, door uitlatingen over bijvoorbeeld Donald Trump, Rusland of massamigratie.

Volgens recente peilingen krijgt Zeman momenteel steun voor een tweede termijn van zo’n 35 à 40 procent van de kiezers. De meeste andere (potentiële) kandidaten laat hij in de peilingen ver achter zich. De belangrijkste uitdager lijkt momenteel zakenman en schrijver Michal Horacek, wiens weinig geprononceerde politieke overtuigingen als liberaal getypeerd worden. Horacek krijgt in recente peilingen steun van 11 à 17 procent van de kiezers. De drie regeringspartijen hebben nog geen officiële kandidaat naar voren schoven.

Zemans belangrijkste tegenkandidaat in 2013, de zeer eurofiele liberaal-conservatief Karel Schwarzenberg, wiens partij fors aan populariteit heeft ingeboet, heeft reeds aangegeven geen kandidaat meer te zullen zijn. De steun die Zeman in de peilingen krijgt zijn beduidend hoger dan de 24,1% die hij in 2013 in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen behaalde.