Tsjechië: Babis wil minderheidskabinet vormen

door | 28 oktober 2017

Andrej Babis heeft na gesprekken met alle politieke partijen besloten dat hij een minderheidskabinet wil vormen. Dat stelde de partijleider vrijdagavond tegenover de Tsjechische pers.

Babis’ ANO-partij won een week geleden met bijna dertig procent van de stemmen de Tsjechische parlementsverkiezingen, maar slaagt er niet in coalitiepartners te vinden om een regering mee te vormen. Andere partijen maken vooral bezwaar tegen de positie van de van fraude verdachte partijleider en miljardair Andrej Babis.

De beoogde premier zag naar verluidt het meest in een coalitie met de centrumrechtse en gematigd-eurosceptische ODS, maar deze partij is niet bereid toe te treden tot een regering onder leiding van Babis. De enige partij die wel graag met Babis wil praten is de eurosceptische partij ‘Vrijheid en Directe Democratie’ (SPD) van Tomio Okamura, maar daarmee wil ANO zelf niet in zee. Ook samenwerking met de Communisten wordt door ANO uitgesloten.

Andrej Babis staat als gematigd eurosceptisch en populistisch bekend, maar veel andere ANO-politici zijn eerder eurofiel en de partij maakt deel uit van de pan-Europese partij ALDE, wier fractie in het Europees Parlement geleid wordt door Guy Verhofstadt.

Nu hij niet de gewenste coalitiepartners heeft kunnen vinden, wil Babis een minderheidskabinet vormen met ministers van zijn eigen partij en partijloze deskundigen. Bij het opstellen van het regeerakkoord wil hij rekening houden met de wensen van andere partijen. Van welke partijen hij eventueel gedoogsteun verwacht, liet Babis vooralsnog in het midden.