Hoewel de Groenen hun zetelaantal meer dan verdubbelden en de op een na grootste partij werden, is na de verkiezingen voor de landdag van Beieren die zondag plaatsvonden, toch nog een centrumrechtse coalitie mogelijk. CSU-leider Markus Söder gaf op de verkiezingsavond reeds aan dat samenwerking met de centrumrechtse Freie Wähler zijn voorkeur heeft.
Hoewel de christelijk-socialen een fors verlies moesten incasseren van 10,5 procentpunten ten opzichte van 2013, viel het verlies nog enigszins mee in vergelijking met de peilingen. Waar de CSU in de peilingen tussen de 33 en 36 procent bewoog, behaalde ze uiteindelijk ruim 37 procent van de stemmen. De partij verloor 16 zetels en houdt er 85 over. Vooral op het Beierse platteland is de steun voor de christelijk-socialen nog altijd groot, terwijl in de peilingen de stadsbevolking denkbaar toch licht oververtegenwoordigd is.
Hoewel de dagen dat de CSU alleen kon regeren voorbij zijn, kan ze nu volstaan met maar één coalitiepartner. Minister-president Markus Söder gaf op de verkiezingsavond reeds aan dat zijn voorkeur, ondanks de harde woorden uit de campagne, uitgaat naar een coalitie met de Freie Wähler (FW). De FW wonnen 2,6 procentpunten ten opzichte van 2013 en gaan 27 zetels bezetten. Samen met de 85 van de CSU geeft dat een meerderheid van 112 van de 205 zetels. Een verdere coalitiepartner zou dan niet nodig zijn. Ook qua ideologische afstand is dit een logischer combinatie dan met de Groenen.
Winst voor Groenen, verlies voor SPD
De grote winst voor de Groenen (+8,9 procentpunten) hangt sterk samen met het verlies voor de SPD. De sociaaldemocraten verloren namelijk maar liefst 10,9 procentpunten en kwamen op 9,7 procent van de stemmen uit. Daarmee deden ze het nog slechter dan in de peilingen voorspeld. De sociaaldemocraten moesten naast de CSU, zowel de Groenen als de Freie Wähler en de nationaal-conservatieve AfD voor laten gaan.
Die laatste komt met 10,2 procent van de stemmen voor het eerst de Beierse landdag binnen. Hoewel het op zich geen slecht resultaat is voor de AfD, valt wel op dat de partij het in de Bondsdagverkiezingen beter deed in Beieren. Een en ander laat zich verklaren uit de nog gebrekkige worteling van de nieuwe partij op het platteland, uit interne geschillen en door de concurrentie van de Freie Wähler, die in de federale verkiezingen niet zo’n rol speelde.