Teun Voeten in NRC Handelsblad

door | 21 december 2018

TEUN VOETEN IN NRC HANDELSBLAD

Gisteren stond Teun Voeten met zijn boek over Het Mexicaanse drugsgeweld in NRC Handelsblad. Enkele van de schitterende passages:

“In zijn proefschrift Het Mexicaanse drugsgeweld beschrijft hij minutieus de ‘morfologie van het geweld’. En de karteloorlog in volle breedte. Voeten somt op: „Massaslachtingen, gedwongen gladiatorengevechten waarbij de overlevenden worden gerekruteerd, vierendelen, ophangen, dynamiteren, onthoofden, kruisigen, oplossen in zuur, het gaat maar door.” Al die gruwelijkheden hebben een symbolische functie, zegt Voeten. Zo zeggen de kartels: we are the meanest. „Het is behalve een machtsstrijd ook een vorm van branding.”

Dat leidt tot de écht buitensporige gevallen: een gevild hoofd dat op een voetbal wordt genaaid, gemaskerde mannen die op klaarlichte dag midden in de stad tientallen verminkte lichamen uit grote trucks dumpen of afgehakte hoofden op de dansvloer van een discotheek gooien. „Als je alles al gedaan hebt, ga je steeds gekkere dingen bedenken.”

Wat hem vooral schokte was de totale wetteloosheid die het land in haar greep houdt. „Op een snelweg kun je zomaar op een checkpoint stuiten. Kartels kunnen daar met je doen wat ze willen. Dan is het óf bye bye gringo, óf ze laten je met grapje door. Die willekeur was ik wel gewend uit vergeten oorlogen in failed states als Liberia en Sierra Leone, maar die landen zien er ook echt uit als ingestorte staten. Maar Mexico is een volledig modern ontwikkelde natie met goede infrastructuur, industrie, landbouw, olie, onderwijs, architectuur, literatuur, de mooiste musea, alles.”

De kartels zijn de ultieme voorbeelden van roofkapitalisme, schrijft Voeten, en „een logische consequentie van tientallen jaren van Mexicaanse autoritaire politiek die in de tachtiger jaren een neoliberale agenda erdoor drukte, en uiteindelijk een groeiende armoede en economische ongelijkheid heeft veroorzaakt”. En vanwege de succesvolle business modellen („van smokkel en omkoping tot afpersing en kidnapping”) en de diepe verwevenheid met de „door en door corrupte overheid” ziet hij de situatie niet snel veranderen.

Zijn dissertatie lijkt soms een queeste waarin Voeten afdaalt in de donkerste krochten van de menselijke geest. Om de vraag te beantwoorden hoe het geweld zo extreem kan escaleren, keek hij het kwaad in de ogen.”


ONDERZOEKPROEFSCHRIFT OVER MEXICO

Fotograaf Teun Voeten is dit jaar gepromoveerd aan de Universiteit Leiden. Hij keek met een antropologische blik naar de situatie in Mexico.

Voeten zocht antwoord op de vraag hoe mensen kunnen veranderen in meedogenloze moordenaars. Hierover schreef hij zijn proefschrift Het Mexicaanse drugsgeweld. Een nieuw type oorlog, roofkapitalisme en de logica van wreedheid. Prijs: 26,50 euro


ZALIGE KERSTDAGEN!
( …MET ONZE KADOOTJES?)

Nog kado’s nodig voor de Kerst? Vandaag kan het nog! Ook wij geven kadootjes weg. Zoals een zak kloosterthee uit Syrië, gratis bij de Oorlogsdagboeken van pater Daniel Maes.

Of een gratis boek uit onze webwinkel tot 25 euro bij een Epoque-jaarabonnement. Alleen deze decembermaand! Geef het boek van uw voorkeur even aan bij het opmerkingenvakje. We sturen het dan mee met Epoque.

Wij zijn alweer volop in voorbereiding voor Epoque nr. 3! Daarin weer razendinteressante stukken, zoals over de grondwatervervuiling met GenX in Dordrecht en (verre) omstreken, over de strijd tussen onze nationale overheid en de EU als het gaat om bodemvervuiling, over de jacht, maar ook natuurlijk met de inmiddels gebruikelijke commentatoren.