Steun voor Alternative für Deutschland neemt weer toe te midden van asielcrisis

door | 17 september 2015

De steun voor de eurosceptische en conservatieve partij Alternative für Deutschland (AfD) in de peilingen neemt weer toe. Een jaar na de verkiezingen voor de Saksische landdag kan de partij in een peiling van Infratest Dimap in opdracht van de regionale publieke omroep MDR op 13 procent van de stemmen rekenen. Dat is de hoogste score voor de AfD in de deelstaat Saksen tot nu toe. Bij de verkiezingen in augustus 2014 behaalde de partij 9,7 procent van de stemmen.

De CDU blijft ondanks verlies met 38 procent de sterkste partij in de deelstaat in het zuiden van de voormalige DDR, gevolgd door de socialistische Linkspartei met 17 procent en de SPD die evenals de AfD op 13 procent staat. De Groenen kunnen op 7 procent rekenen, terwijl de liberale FDP met 3 procent de kiesdrempel opnieuw niet zou halen. De NPD zou volgens de peiling nog altijd op zo’n 5 procent van de stemmen in de deelstaat kunnen rekenen; de nationalisten misten in 2014 op een haartje na de kiesdrempel.

Uit de peiling komt verder naar voren dat de Saksen vooral met het asielbeleid van de regering van CDU en SPD ontevreden zijn. Zestig procent van de respondenten gaf aan bezorgd te zijn over de massale toestroom van immigranten.

Ook nationaal doet de AfD het inmiddels beter in de peilingen dan tot voor kort. Na de interne partijstrijd tussen een meer op het establishment georiënteerde vleugel en een meer non-conformistische vleugel, die in juli eindigde in het vertrek van oud-partijleider Bernd Lucke en enkele europarlementariërs van de partij om een nieuwe partij op te richten, bleef de AfD lange tijd met 3 à 4 procent onder de kiesdrempel. Een recente peiling van INSA in opdracht van het boulevardblad Bild heeft de AfD echter op 5,5% staan, de hoogste score sinds mei van dit jaar.