Spanje: Demonstranten willen regering aan aanscherping abortuswet houden

door | 25 november 2014

In Madrid heeft een massale demonstratie plaats gevonden om de conservatieve regeringspartij Partido Popular aan haar verkiezingsbelofte dat ze de abortuswet aan zou scherpen te houden.

Abortus moet verboden worden, aldus de demonstranten. Met witte spandoeken onder de leuze ‘Ieder leven telt’ trokken de demonstranten door de Spaanse hoofdstad. Aanleiding voor de demonstratie was de aankondiging van premier Mariano Rajoy dat de regering de voorgenomen aanscherping van de abortuswet niet doorzet.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

Volgens de politie namen zo’n 60.000 mensen aan de demonstratie deel, de organisatoren spreken van ruim een miljoen. Ook diverse parlementsleden van Rajoys Partido Popular namen aan de demonstratie deel, evenals de conservatieve burgemeester van Madrid, Anna Botella. Voor zijn verkiezingsoverwinning in 2011 had Rajoy belooft het recht op abortus in te zullen perken. Abortus zou dan alleen nog zijn toegestaan in geval van verkrachting of wanneer een arts vaststelt dat er een wezenlijk risico voor de gezondheid van de moeder bestaat. Uit protest tegen de draai van Rajoy trad in september minister van Justitie Alberto Ruiz-Gallardón reeds af.

Volgens een recente peiling overweegt circa dertig procent van de PP-stemmers vanwege de draai inzake het abortusbeleid bij de volgende verkiezingen op een andere partij te stemmen. Momenteel is in Spanje abortus tot in de veertiende week van zwangerschap toegestaan. De Partido Popular beloofde in haar verkiezingsprogramma deze in 2010 door de socialistische PSOE ingevoerde regeling terug te draaien en abortus in principe te verbieden.