Spaanse regering trekt aanscherping abortuswet in

door | 26 september 2014

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft het regeringsvoorstel tot aanscherping van de abortuswet na aanhoudende druk van linkse groeperingen ingetrokken.

De regering had de mogelijkheid tot abortus weer in willen perken, de oppositie en vrouwenorganisaties liepen maandenlang te hoop tegen het wetsvoorstel. Toen premier Rajoy ook in zijn eigen conservatieve Partido Popular steun inboette, besloot hij het voorstel in te trekken.

Als reden voor het intrekken van het voorstel noemde Rajoy het gebrek aan consensus over de kwestie in de Spaanse samenleving. “We kunnen geen wet aannemen, die zodra een andere regering aan de macht komt ogenblikkelijk weer gewijzigd wordt”, aldus de premier. De voorgaande regering onder leiding van de socialist José Zapatero had dergelijke scrupules niet. Hij hief in 2010 zonder aarzelen het tot dan toe bestaande verbod op abortus op, zodat nu iedere abortus in de eerste 14 weken van de zwangerschap legaal is.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

Een andere reden voor het intrekken van het wetsvoorstel zou kunnen zijn dat de Partido Popular bang is voor stemmenverlies. De conservatieven doen het slecht in de peilingen, die wijzen overigens ook uit dat een meerderheid van de bevolking niet achter het voorstel stond.

Het is hoe dan ook een nederlaag voor de conservatieven. De minister van Justitie Alberto Ruiz Gallardón, een beeldbepalend politicus van de Partido Popular is uit onvrede afgetreden, maar heeft ook zijn partijfuncties neergelegd.

Nadat er eerder vooral demonstraties waren geweest van voorstanders van vrije abortus, gingen afgelopen weekend ook katholieken de straat op. Zij dreigen niet meer op de Partido Popular te zullen stemmen. “De partijbelangen kunnen de dood van onschuldige menselijke wezens niet rechtvaardigen”, aldus een woordvoerder van de Spaanse bisschoppenconferentie.