Soros stookt ook in vluchtelingencrisis

door | 1 oktober 2015

Of het nou om de ‘Arabische lente’ of de ‘euromaidan’ gaat, er is haast geen poging tot staatsgreep te bedenken of de oligarch George Soros speelt er door middel van zijn diverse stichtingen een rol in. Inmiddels lijken de door de multimiljardair gefinancierde non-gouvernementele organisaties (ngo’s) ook in de vluchtelingencrisis een interessant werkveld ontdekt te hebben.

Onderzoeksjournalisten van de Britse televisiezender Sky News hebben op het Griekse eiland Lesbos een ‘migrantenhandboek’ met de titel ‘Hoe kom ik het beste in Europa?’ opgeduikeld. Het handboek bevat tips voor een illegaal naar Europa reizen. Volgens Sky News wordt deze publicatie uitgegeven door de organisatie W2EU, die onderdeel uitmaakt van het ‘Open Society’-netwerk van Soros.

Het boek is volledig in het Arabisch uitgevoerd en licht toe welke rechten asielzoekers in de EU-lidstaten hebben en hoe men het beste kan profiteren van de sociale voorzieningen van de verschillende landen. In het boek wordt bovendien expliciet ertoe opgeroepen, dat de migranten zich in Europa vooral op rechten moeten beroepen. Er worden verder telefoonnummers van organisaties gegeven, maar ook adviezen, aanbevelingen, landkaarten en tips over de beste routes om ongehinderd in de EU te komen.

Dat een dergelijke publicatie met geld van de oligarch Soros gefinancierd wordt, past in het bredere plaatje. De Open Society stichting laat zich er ook openlijk op voorstaan dat ze zich in heel Europa inzet voor een liberaal asiel- en immigratiebeleid. Nog onlangs sprak Soros zich in een artikel voor Project Syndicate uit voor het ombouwen van het hele Europese asielsysteem. In een zes-puntenplan eiste de multimiljardair onder andere dat de EU 1 miljoen asielzoekers per jaar opneemt. De EU moet dit volgens Soros met belastinggeld massief ondersteunen, zoals hij eerder ook al stelde inzake Oekraïne. In de opvatting van Soros moet de EU voor iedere immigrant in de eerste twee jaar na aankomst 15.000 euro per jaar beschikbaar stellen voor levensonderhoud. Een ander punt op het eisenlijstje: De EU moet ook voor veilige migratieroutes zorgen, waarlangs de migranten via Griekenland of Italië door kunnen reizen naar hun landen van bestemming. Tot slot klinkt het dan alsof hij zichzelf aanbeveelt, wanneer hij stelt dat de EU in de asielkwestie ondersteuning moet zoeken bij NGO’s en private donateurs.

De vraag die niet beantwoord wordt, is waarom de Amerikaanse miljardair zich zo intensief bemoeit met het asielbeleid in de Europese Unie en zich uitspreekt voor een massale immigratie naar Europa. Als men bijvoorbeeld in ogenschouw neemt hoe weinig ondersteuning zelfs erkende asielzoekers in de Verenigde Staten krijgen, dan zou zijn eigen land de dikwijls als filantroop beschreven Soros toch een meer voor de hand liggend werkveld bieden.