Na de onthullingen van Edward Snowden in de zomer van 2013 leek de wereld een paar maanden op zijn kop te staan. Veel mensen werden voor het eerst geconfronteerd met de surveillancestaat en de omvang daarvan. Maar is er sindsdien iets veranderd?
De Duitse libertarische publicist Henning Lindhoff onderzoekt deze vraag in zijn boek ‘Die Snowden-Offenbarung’ en laat zien dat de onthullingen van Snowden nog maar een deel van het veel omvangrijkere totaalplaatje van de ingrepen van de staat in het vrije internet laten zien.
De auteur bespreekt uitgebreid op welke manier de vrijheid op het internet ingeperkt wordt. Ook bespreekt hij alternatieven voor het internet. Het vraagt wel de nodige verbeeldingskracht om je voor te stellen dat dergelijke alternatieven aanslaan. Veel mensen kunnen zich een leven zonder internet haast niet meer voorstellen, dat is de crux van het probleem.
Na een aantal kritische vragen over Snowdens achtergrond, bekijkt Lindhoff vooral het effect van zijn publicaties op de publieke opinie en komt tot een vernietigende conclusie. De meeste mensen maakt het verlies van het vrije internet simpelweg niets uit. Onafhankelijk van Snowdens eigen bedoelingen, kunnen de geheime diensten de zaak als een geslaagde proefballon beschouwen.
N.a.v. Henning Lindhoff, Die Snowden-Offenbarung. Wie die NSA-Leaks zum Angriff auf das freie Internet genützt werden (Lichtschlag, 2016), paperback, 104 p.