Slowaakse liberalen twijfelen over fractie Europees Parlement

door | 2 juni 2014

De leider van de Slowaakse liberale partij ‘Vrijheid en Solidariteit’ (SaS), Richard Sulik, die onlangs als enige vertegenwoordiger van zijn partij in het Europees Parlement is gekozen, heeft vorige week in een radio-uitzending gezegd dat het geen uitgemaakte zaak is dat zijn partij zich aansluit bij de liberale ALDE-fractie.

“We zitten niet met een navelstreng aan elkaar vast”, aldus Sulik voor de radio. Hij voelt zich ongemakkelijk bij sommige standpunten van de ALDE-fractie. Sulik heeft met name bedenkingen bij de visie van een meer geïntegreerde Europese Unie, zoals zo vaak naar voren gebracht door Guy Verhofstadt, leider van de ALDE-fractie. “Ik kan niet uitsluiten dat ik me bij een andere fractie aansluit”, zei Sulik verder. “Ik heb mijn kiezers belooft me tegen het idee van ‘meer Europa’ in te zetten.”

Suliks liberale SaS-partij geldt als gematigd eurokritisch. Zo verworf Sulik ook buiten Slowakije enige bekendheid door zijn oppositie tegen de euroreddingsfondsen en het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM). Sulik ondersteunde bijvoorbeeld het toenmalige Duitse Frank Schäffler van de Duitse liberale partij FDP, die in zijn eigen partij een minderheidsstandpunt vertegenwoordigde. Later relativeerde Sulik zijn uitspraken weer: “Het is geen urgente kwestie. Bepaalde doelen van ALDE spreken ons niet aan, maar we willen eerst de plannen van de fractie bespreken.”

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

Sulik zou goede contacten onderhouden met de Duitse eurokritische partij Alternative für Deutschland (AfD) – zo sprak hij in september vorig jaar op een betoging van de AfD in Frankfurt am Main. De AfD zoekt aansluiting bij de ECR-fractie en Sulik overweegt dat mogelijk ook. Qua visie op Europese integratie heeft de SaS meer aansluiting bij deze fractie. Anderzijds komt de liberaal dan in dezelfde fractie als zijn christelijk-conservatieve landgenoten van OL’aNO en NOVA te zitten. Christelijke conservatieven zijn in de nieuwe zitting van het Europees Parlement sowieso sterker in de ECR aanwezig dan voorheen, niet alleen door de komst van de Slowaken, maar ook door het verlies van de Britse Conservatieven en Tsjechische ODS en de winst van de Poolse partij ‘Recht en Gerechtigheid’ (PiS). SaS neemt in sociaal-culturele vraagstukken echter eerder een libertijnse positie in.

Of SaS voor ALDE of ECR kiest hangt dus onder andere af van de vraag welke zaken worden vastgelegd als fractielijn en welke onderwerpen vrij worden gelaten. Daarbij moet opgemerkt worden dat er meer partijen in de ALDE-fractie zitten die zich niet altijd herkennen in wat Verhofstadt naar voren brengt.