SPD-leider Sigmar Gabriel trekt zich terug ten gunste van Martin Schulz

door | 24 januari 2017

Sigmar Gabriel, partijleider van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD, trekt zich terug uit de race om het lijsttrekkerschap van zijn partij. Hij spreekt daarbij zijn steun uit voor de kandidatuur van Martin Schulz, die onlangs aftrad als voorzitter van het Europees Parlement.

Gabriel, die de partij sinds 2009 leidt, treedt daarmee tevens af als partijvoorzitter. De partijleider is momenteel ook nog minister van Economische Zaken, maar zou Frank-Walter Steinmeier op willen volgen als minister van Buitenlandse Zaken, wanneer deze 12 februari aanstaande tot bondspresident wordt gekozen. Eerder werd ook Schulz genoemd als mogelijke opvolger van Steinmeier op die post.

De stap van Gabriel komt onverwacht, doordat hij – zelfs binnen het partijbestuur – tot nu toe de kaarten tegen de borst hield. Tot nu toe leek de zittende partijleider de beste kans te hebben om de kandidaat-bondskanselier namens de SPD te worden, hoewel ook Schulz ook de nodige populariteit geniet, vooral onder het partijkader.

Zowel Gabriel als Schulz zijn echter weinig geliefd bij de kiezers. Geen van beide maakt een reële kans om de SPD in september naar een verkiezingsoverwinning te leiden en de huidige bondskanselier Angela Merkel naar de kroon te steken. De huidige minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier was wellicht de SPD-politicus met de beste papieren om het tegen Merkel op te nemen, maar deze is tijdig weg gepromoveerd naar het bondspresidentschap, dat een louter ceremoniële functie is.

Martin Schulz kan er nu vrijwel zeker van zijn de kandidaat-bondskanselier van de SPD te worden. Zijn enige overgebleven tegenkandidaat is de burgemeester van Hamburg. Ook zou Schulz Gabriel op moeten volgen als partijvoorzitter.