SGP stelt Kamervragen over arrestaties in Wit-Rusland

door | 16 december 2011

De politie in Wit-Rusland heeft gisteren twee leiders van de Wit-Russische Christen-Democraten (BCD) gearresteerd. Ze werden opgepakt nadat ze lokale partijleden bezocht hadden. De BCD ziet dit als een nieuwe poging om de officiele oprichting van de partij tegen te houden.

Het oprichtingscongres wordt morgen voor de 4e keer gehouden. De vorige pogingen werden steeds door de overheid als onrechtmatig beoordeeld en afgekeurd.

 

De co-voorzitters van de BCD tijdens een eerder oprichtingscongres, vlnr: Vital Rymashevsky (presidentskandidaat 2010), Aliaksiej Shein, Pavel Sieviarinets en Georgi Dmitruk

 

De leden van de BCD vrezen ditmaal voor zwaardere repressies van het regime van dictator Loekasjenko. Na de presidentsverkiezingen, die afgelopen jaar werden gehouden, belandden diverse partijleden in de gevangenis. Ook het feit dat visum-aanvragen van Nederlandse gedelegeerden werd afgekeurd is een alarmerend signaal.

Reden voor de SGP om samen met de PVV en de ChristenUnie kamervragen te stellen. Zie hieronder:
______
Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP), De Roon (PVV) en Voordewind (CU) aan de minister van Buitenlandse zaken over de arrestatie van twee leiders van de op te richten christendemocratische partij in Wit Rusland.

16-12-2011

  • Heeft u kennisgenomen van de arrestatie door de politie in Wit Rusland van twee leiders van de op te richten christendemocratische partij?
  • Staat de arrestatie van deze twee leiders in direct verband met de beoogde oprichting van de christendemocratische partij in Wit Rusland?
  • Hoe beoordeelt u deze arrestatie?
  • Wat is de situatie van eerder gearresteerde leiders van deze partij? Zitten zij nog in detentie en zo ja, wat zijn hun vooruitzichten?
  • Wat is momenteel de trend in Wit Rusland als het gaat om partijvorming, deelname aan democratie, bevorderen rechtstaat e.a.?
  • Op welke wijze bent u én de internationale gemeenschap op dit moment betrokken bij het zoveel mogelijk bevorderen van democratie en rechtstaat in Wit Rusland? Welke effecten heeft de inzet van de internationale gemeenschap tot nu toe opgeleverd?
  • Bent u bereid de arrestatie van deze twee leiders rechtstreeks en in EU-verband ter sprake te brengen, evenals de pogingen van de Wit Russische autoriteiten om de oprichting van de christendemocratische partij te frustreren? Hoe en wanneer?