Servische president onder Amerikaanse druk vanwege minister van Defensie

door | 27 juni 2017

De nieuwe Servische president Aleksandar Vucic zou onder grote Amerikaanse druk staan om de benoeming van Aleksandar Vulin tot minister van Defensie te verhinderen, zo melden diverse Servische media.

Vulin staat als pro-Russisch bekend. Volgens het Belgradose dagblad Vecernje Novosti is Washington zeer ongerust over de aanstaande benoeming van de huidige minister van Arbeid tot minister van Defensie. Vucic ontkent uiteraard dat er druk op hem uitgeoefend wordt, maar zou tegelijk niet van plan zijn Vulins benoeming te verhinderen.

Oud-premier Vucic, die kortgeleden Nikolic verving als president, staat als eurofieler en minder pro-Russisch dan zijn voorganger bekend. Dat Vucic in de persoon van Brnabic een openlijk homoseksuele vrouw tot premier benoemde, werd breed als teken van toenemende westerse oriëntatie gezien.

Daar lijkt nu echter de klad in te komen. Vulin staat namelijk bekend als pro-Russisch en een fel criticus van de NAVO, al zal hij in zijn nieuwe rol niet ontkomen aan enige mate van samenwerking met die organisatie.

Ondertussen maakte de Russische minister van Defensie Dmitri Rogozin bekend dat Rusland en Servië een militaire samenwerking willen intensiveren en dat Rusland Servië niet alleen, zoals eerder aangekondigd, gevechtsvliegtuigen en tanks maar ook transportvliegtuigen zal leveren.