Het conflict om Kosovo, dat zich negen jaar geleden afscheidde van Servië, kan opgelost worden door de afvallige provincie op te delen. Dat stelt de Servische minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dacic van de Socialistische Partij van Servië (SPS). Kosovo wordt momenteel nog vrijwel uitsluitend door Albanezen bewoond, schreef de minister in een gastbijdrage in het dagblad Blic.
Enkele dagen eerder had Aleksandar Vucic van de centrumrechtse SNS, die onlangs het ambt van premier voor dat van president verruilde, opgeroepen tot een dialoog binnen de Servische samenleving om eindelijk met haalbare voorstellen te komen voor een oplossing van de aanhoudende Kosovo-crisis.
Hoewel Servië en diverse andere landen Kosovo nog altijd niet als staat erkend hebben, is het al negen jaar de facto onafhankelijk en wordt het inmiddels door 111 van de 193 VN-lidstaten erkend. Voor de Serviërs, die Kosovo als de wieg van de Servische natie beschouwen, is het echter een zeer gevoelige kwestie. Zo werd hier in 1389 de Slag op het Merelveld tegen de Ottomaanse Turken uitgevochten, een nederlaag die een belangrijke plaats inneemt in het Servische nationale zelfbeeld. Ten gevolge van massieve immigratie van Albanezen en het vertrek van de resterende Serviërs, vormen de Serviërs echter een steeds geringere minderheid in Kosovo.
Alleen in het noorden van Kosovo is er nog een compacte Servische bevolkingsgroep, in de rest van Kosovo zijn er verspreide concentraties. Dacic stelt nu voor om dit noordelijke gebied bij Servië te voegen. In dit geval moet er echter rekening mee gehouden worden dat Kosovo in ruil hiervoor zal eisen dat de gemeentes in het zuiden van Servië waar naar schatting 100.000 Albanezen wonen zich bij Kosovo aan kunnen sluiten, met name Presevo en Bujanovac waar Albanezen de meerderheid vormen.
Dacic stelde verder voor dat de historische Servische kloosters in Kosovo, die op de Werelderfgoedlijst staan, in het geval van een deling van Kosovo een autonome status krijgen.
Oplossing van het conflict over Kosovo is als voorwaarde gesteld voor eventuele toetreding van Servië tot de Europese Unie. De voorstellen van Dacic riepen veel kritiek op in de media. Dacic reageerde daar echter op dat het alternatief voor opdeling is dat Kosovo helemaal verloren gaat.