Schrikbarend aantal overtredingen geconstateerd bij grenscontroles G7-top

door | 7 juli 2015

De Duitse federale politie heeft in het kader van de G7-top in Beieren tijdelijk weer grenscontroles uitgevoerd. Daarbij heeft men een schrikbarend aantal misdrijven vastgesteld, zo bericht de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volgens de krant werden 360.000 personen gecontroleerd. Dat leverde 135 uitgevoerde arrestatiebevelen op, 10.555 overtredingen van de verblijfswet – illegale binnenkomsten met andere woorden, en 1.056 uitgevoerde opsporingsverzoeken. Daarbij werden onder andere 237 overtredingen van de wet op de verdovende middelen, 151 gevallen van vervalste documenten en 29 vergrijpen tegen de wet inzake asielprocedures. Al met al werden naast de tot uitvoering gebrachte arrestatiebevelen 3.517 personen gearresteerd en 77 in hechtenis genomen. Op piekmomenten waren zo’n 10.000 politieagenten actief.

Het massieve aantal vastgestelde delicten geeft te denken: De grenscontroles werden slechts uitgevoerd van 26 mei tot 15 juni. In principe zijn de grenscontroles op grond van het Schengensysteem van de Europese Unie opgeheven. De vakbond van de Bundespolizei heeft in het licht van deze bevindingen opgeroepen om tenminste weer steekproefsgewijze grenscontroles in te voeren.