Scheidend premier Slovenië schuift zichzelf naar voren als eurocommissaris

door | 10 september 2014

Scheidend premier Alenka Bratusek van Slovenië heeft zichzelf naar voren geschoven als kandidaat eurocommissaris voor de voormalig Joegoslavische Alpenstaat.

Terwijl men in de Sloveense hoofdstad Ljubljana druk bezig was met de formatie van een centrum-linkse regering, heeft de vertrekkende links-liberale premier nog een lijst met drie mogelijke kandidaten voor de Europese Commissie opgesteld. Daarop stond, naast de leider van de ouderenpartij DESUS en een europarlementariër van de Sociaal-Democraten, ook Bratusek zelf. Juncker gaf de voorkeur aan Bratusek.

Dat Bratusek zo ongegeneerd zichzelf naar voren heeft gebracht, is typisch voor de politica die al verscheidene politieke partijen heeft versleten, maar zelf steeds politiek weet te overleven. Voor Miro Cerar, die met zijn nieuwe partij SMC de verkiezingen won met een agenda van onder andere corruptiebestrijding, is het des te meer reden om de partij van Bratusek niet uit te nodigen om deel te nemen aan een nieuwe regering. Cerar heeft een centrumlinkse regering geformeerd met de ouderenpartij DESUS en de Sociaal-Democraten. Die partijen bezetten samen 52 van de 90 zetels in het parlement.

[note color=”#F4FDFF”] Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden met een internationale focus: Volg Novini!

[/note]

De vorige regering viel dit voorjaar. Bratusek had daaraan leiding gegeven als leider van de links-populistische en grootste partij Positief Slovenië. Positief Slovenië werd in de verkiezingen dit jaar echter compleet weggevaagd, net als de liberale regeringspartner Burgerlijst. Bratusek verliet het zinkende schip op tijd en nam met een nieuwe partij aan de verkiezingen deel, de Alliantie van Alenka Bratusek (ZaAB), die vier zetels haalde.

De nieuwe regering onder leiding van Miro Cerar is inmiddels tot stand gekomen. Deze wil onder andere kritischer kijken naar de gevolgen van mogelijke privatiseringen voor de werkgelegenheid en economische groei.